nlc.hu
Gasztro
Veszélyes koleszterin

Veszélyes koleszterin

A húsfogyasztással kapcsolatos ellenérvek közül legtöbb a húsok zsírtartalma miatt fogalmazódott meg. A húsok bizonyos fajtái ugyanis jelentõs mennyiségben tartalmaznak zsírokat.





A zsírok, melyek leginkább építőelemként vannak jelen szervezetünkben, szintén nélkülözhetetlenek, azonban esetükben különösen fontos, hogy mennyiségi és minőségi korlátokat szabjunk. A zsírok ugyanis kétszer annyi energiát tartalmaznak (azonos mennyiségre vonatkoztatva), mint a fehérjék és a szénhidrátok. Ezért túlzott bevitelük, mely sajnos jellemző jelenlegi táplálkozási szokásainkra (a napi teljes energiabevitel kb 30 %-át kellene zsírból fedeznünk, mely fogyasztás a valóságban közel 40 %-os) egyértelműen felesleges pluszt jelent szervezetünknek, mely azt raktározni fogja, hosszútávon kialakítva az elhízást. A bevezetőben említett krónikus betegségeknek pedig pont az elhízás az egyik legfontosabb kockázati tényezője.

Nem mindegy tehát, hogy milyen zsírtartalmú húst fogyasztunk. Ebből a szempontból a táplálkozástudományi ajánlások egyértelműen a fehér húsok mellett törnek lándzsát. Azaz bevásárlás során, a húsospult előtt állva gondoljunk az egészségünkre, és a sertés helyett baromfihúst válasszunk. Ez nemcsak a zsír összmennyisége szempontjából jobb választás, hanem a hús koleszterintartalma miatt is kedvezőbb. Ugyanis a másik fő érv, mely a húsfogyasztás korlátozását javasolja, az a húsok viszonylag magas koleszterin tartalma.





Ismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek talán legfontosabb rizikófaktora az emelkedett koleszterinszint. Éppen ezért jogosan javasolják az étrendünk kapcsán bevitt koleszterinmennyiség tudatos csökkentését azoknál, akiknek vérében magas a koleszterintartalom. S mivel húsféleségek valóban jelentős mennyiségben tartalmazhatnak koleszterint, ezért itt sem mindegy, milyen fajta húst választunk. Ebből a szempontból is az alacsonyabb koleszterin tartalmú baromfi- és halhúsok egészségesebbek. Meg kell persze említenünk, hogy egyáltalán nem mindegy, a csirkének melyik részét választjuk, valamint az sem, hogy azt bőrrel, vagy bőr nélkül készítjük, illetve fogyasztjuk el. Mert míg például a bőr nélküli csirkemell koleszterin tartalma 65 mg 100 grammonként, addig a csirkeszárny bőrrel 285 mg-ot is tartalmazhat, mely szinte fedezi a napi ajánlott bevitel (300 mg/nap) teljes egészét.





Tegyél Te is egészségedért! Kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket! A teszt kitöltői között 20 db húskészítményekből álló ajándékcsomagot sorsolunk ki. Az ajándéksorsolás időpontja 2003. december 15. Személyes adataidat kereskedelmi célra nem használjuk fel!






 

 


 


 


 


 







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top