Kalábriai leves
Hozzávalók:
25 dkg spenót vagy mangold
25 dkg darált marhahús
10 dkg zsemlemorzsa
8 dkg reszelt parmezánsajt
1 csomó petrezselyemzöld
2 tojás
só, fehérbors
1 l húsleves
Elkészítése:
A tisztított spenótot 2 dl sós forrásban lévő vízben 3 perc alatt leforrázzuk, leszűrjük. A darált húst a morzsával, parmezánnal, petrezselyemzölddel és a tojásokkal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A masszából dió nagyságú gombócokat formálunk.
A leforrázott spenótot darabokra vágjuk, és a húsgombócokkal együtt a felforrósított húslevesbe tesszük. Gyenge tűzön 10 percig főzzük, majd forrón tálaljuk.
Narancssaláta vaníliafagylalttal
Hozzávalók
4 db nagyobb narancs
30 g porcukor
400 g vanília jégkrém
1 dl tejszín
1 dl triple sec vagy maraschino likőr
10-15 szem rumos meggy
Elkészítése
A megmosott narancsokat éles késsel meghámozzuk, a fehér réteget is eltávolítjuk, hogy ne legyen keserű. Vékony szeletekre vágjuk, és a porcukorral, likőrrel meglocsolva, rétegesen lerakjuk egy üveg- vagy porcelántálba. Befedjük, és legalább 2 órára hideg helyre tesszük. Tálaláskor 4 mélyebb üvegkelyhet kibélelünk a narancsszeletekkel, a maradékot egyenletesen szétosztjuk a kelyhek alján, rátesszük a fagylaltot (ha nincs fagylaltkanalunk, egy teáskanalat meleg vízbe mártva végezzük a műveletet), majd a felvert tejszínhabbal és a rumos meggyel díszítjük.