Sonka és pirított krumpli saláta
Hozzávalók:
• 2 teáskanál olívaolaj
• 180g zöldbab
• 400 g sonka felszelve
• 1 avokádó felszelve
• ½ csésze narancslé
• 2 teáskanál citromlé
• 2 teáskanál dijoni mustár
• 1 teáskanál balzsamecet
• 1 gerezd szétnyomott fokhagyma
• 1 teáskanál cukor
Elkészítése:
Keverd össze a krumplit és az olajat, süsd meg egy tepsiben nagyon forró sütőben, kb. 25 perc alatt, amíg barna és puha nem lesz. Párold puhára a borsót, hűtsd le hideg vízzel.
Keverd össze a krumplit és borsót a sonkával. Rázd össze a többi hozzávalót egy edényben, és közvetlenül tálalás előtt öntsd a salátára.
Hozzávalók
• 600 g szilvabefőtt
• 80 g vaj
• 80 g liszt
• 2 dl tej
• 6 db tojás
• 100 g kristálycukor
• 1 dl tejszín
• 300 g szilvalekvár
• 2 cl szilvapálinka
• 5 cl rostos szilvalé
• őrölt fahéj
Elkészítése
A befőtt levét egy edénybe leöntjük, a szilvát kimagozzuk, a szilvahús felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, a lisztet aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a forró tejet és állandó keverés közben besűrítjük, majd beleöntünk 4 dl felforralt befőttlevet és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az ízesített mártást, az összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi őrölt fahéjat, és végül fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze.
A pudingformákat vajjal kikenjük, porcukorral meghintjük, és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Vízfürdőben takaréklángon lassan kigőzöljük (a lábasban a víz a formák feléig érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás előtt a formákat egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd a tálkákra borítjuk. A pálinkát a szilvalével, a lekvárral összekeverjük és ráöntjük a pudingokra, majd tejszínhabbal díszítjük.