nlc.hu
Gasztro
Rákkal töltött batyu és citromos koktél

Rákkal töltött batyu és citromos koktél

Igazi különlegesség az ínyenceknek, és elõtte egy citromos koktél étvágygerjesztõnek!

Rákkal töltött batyu

Hozzávalók (5 darabhoz):

• 200 g rák vagy scampi
• 450 g (10 lap) leveles tészta
• 75 g tejszín
• 1 tojás (a sárgáját és a fehérjét válasszuk szét)
• 2 póréhagyma
• ½ zöldpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek. vaj vagy margarin
• só, bors
• citromlé
• 1 ek. apróra vágott kapor

Elkészítése:

Olvasszuk ki a leveles tésztát. Öt lapot fektessünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A maradék öt levélből vágjunk ki négyzeteket úgy, hogy egy 2 cm-es tésztacsík maradjon. A csíkot kenjük meg tojásfehérjével, és ragasszuk a sütőlapon lévő tésztákra. A kis négyzeteket kenjük meg a felvert tojássárgájával, helyezzük a sütőlapra, és előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 10-15 percig.

A töltelékhez a kiolvasztott rákot kevés vajon melegítsük át, tegyük hozzá a karikára vágott pórét, a zöldpaprikacsíkokat és a szétnyomott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, és együtt pároljuk 5 percig. Öntsük rá a kaporral ízesített tejszínt. A masszát öntsük a tésztaformákba, és takarjuk le a „tésztakalapokkal”.


Citromos koktél

Hozzávalók 2 adaghoz:

• 8 púpozott kk. instant citromízű tea
• másfél citrom
• 1 korty brandy vagy rum
• fehér kandiscukor
• 1/2 l víz

Elkészítése:

Egy citromot mossunk meg, vékonyan hámozzuk meg, és a héját finoman szeleteljük fel. A citromhéjat a vízzel, a teával és a hámozott citrom levével főzzük fel. Az italt két pohárba osszuk el, és adjunk hozzá egy-egy korty rumot vagy brandyt. Citromkarikákkal és kandiscukorral kínáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top