Pontyhalászlé tésztával
Hozzávalók:
1 kg tisztított ponty
25 dkg vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 szárított paprika
só
5-6 dkg száraztészta
Elkészítése:
A megtisztított, kibelezett hal fejéből, farkából a durvára összevágott hagymával erős tűzön 3 liter vízzel, kb. 1,5-2 óra alaplevet főzök; ezt leszűröm vagy átpasszírozom.
A hal többi részét felszeletelem és besózom.
A kész alaplébe beleteszem a pirospaprika felét, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a száraz paprikát és a halszeleteket. Megsózom.
Felfőzöm, és amikor feljön a habja, beleteszem a maradék pirospaprikát, a halfejet és az ikrát. Kb. 20 percig főzöm. Akkor kész, amikor a habképződés megszűnik. Házi metélt tésztát kínálok hozzá.
Szőlősaláta
Hozzávalók:
400 g fehér szőlő (nem baj, ha nem mézédes)
50 g dióbél
0,3 dl sherry
1 db citrom leve
20 g porcukor
késhegynyi só
pár csepp dióolaj, ha nincs, jó helyette a diólikőr
10-15 szem piros bors
Elkészítése:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk. A porcukrot, a citromlével, a sóval, a likőrrel, és a darabolt dióval jól összekeverjük. Kb. fél liter vizet felforralunk, és pár másodpercre a leszemezett szőlőt beletesszük, leszűrjük, és hideg vízzel rögtön lehűtjük. A lehűtött szőlőt az elkészített öntethez adva lazán összekeverjük, poharakba adagoljuk, tetejét megszórjuk a durvára tört piros borssal, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.