Tokaji borkrémleves
3 dl tokaji édes szamorodni
100 g kristálycukor
4 dl tejszín
8 db tojássárgája
szegfűszeg, fahéj, citrom
Elkészítése:
8 dl vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrom vékonyan lehámozott héjával felforralunk, majd hozzáöntjük a bort és együtt tovább forraljuk. Közben négy tojássárgáját a cukorral habosra keverünk, a felforralt folyadékból hozzámerve elkeverjük, és a boros vízhez adjuk, állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve, állandó keverés közben hozzáadjuk a 3 dl tejszínnel elkevert maradék tojássárgáját. A kész levest lehűtjük és hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük és meghintjük őrölt fahéjjal.
Sertésborda brokkolival
Hozzávalók:
50 g olaj
60 g liszt
250 g brokkoli
só
A mártáshoz:
100 g reszelt sajt
100 g vaj
50 g liszt
4 dl tej
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
Elkészítése:
A brokkolit enyhén sós, forrásban lévő vízben rövid ideig (kb. öt perc) forraljuk, leszűrjük, lecsepegtetjük. A bordaszeleteket megsózzuk, lisztbe mártjuk és kevés olajon mindkét oldalán hirtelen átsütjük, majd kiszedjük. A vajat felolvasztjuk, a liszttel fehér habzásig hevítjük, és felöntjük a forró tejjel, majd simára keverjük, sűrűre fűzzük.
A tejfölt és a tojássárgáját elkeverjük, sózzuk, majd belekeverjük a reszelt sajt felét, és az egészet a tejes alappal egyneművé keverjük. Kivajazott sütőedénybe rakjuk a karajszeleteket, ráhalmozzuk a brokkolit, és bevonjuk a mártással. Tetejét a maradék reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és a sütőben világos színűre pirítjuk. Köretként vajban párolt karottát, zöldborsót, vagy bármilyen zöldséget adhatunk, amit szeretünk.