Gasztro

A világ nagy borvidékei

A világ bortermelésének több mint 75%-át az európai bortermelõ országok adják. A legnagyobb szereplõk Franciaország és Olaszország, de számottevõ Spanyolország, Magyarország, Portugália, Bulgária és Horvátország bortermelése is.

A francia borvidékek





Az ország dél-nyugati részén fekvő borvidék a világ legnagyobb minőségi bort termelő borvidéke. Bordeaux vidékén a szőlőművelés sok évszázados hagyományra tekint vissza, már a IV. században borkereskedelmi ügynökséget hoztak létre a régióban, a XII. században pedig már exportáltak Angliába. A bordeaux-i száraz fehérborok mellett a testesebb vörösborokat kell megemlíteni, például a Médoc-vidéki borokat, melyek csillogó rubinvörös színükkel, gyümölcs- és virágillatukkal elkápráztatják a borfogyasztót. Az elzászi borvidék Franciaország legszárazabb éghajlatú bortermelő régiója.





A Languedoc-Rousillon, az ország legkiterjedtebb, és egyben a második legnagyobb bortermelő területe, ami a Földközi-tenger partja mentén fekszik. A jurai borvidéken fehér-, vörös-, és roséborokat egyaránt készítenek, de ezen a vidéken népszerűek a sárgaborok, a szalmaborok és a habzóborok is. A Loire mentén kiemelkedő a Nantes-i és az Anjou borvidék. Az első jellemző szőlőfajtája a muscadet, melynek bora sárgászöld színű, könnyed és zamatos. Korzika bortermelése sem elhanyagolható, az ókori görögök szállítottak először ide bort, az i. e. IV. században. Korzikán kitűnő, robosztus, fűszeres vörösbort, roséborokat és fehérborokat egyaránt termelnek, épp ezért a korzikai borok egy egész étkezést végigkísérhetnek az előételtől a desszertig.


Olaszország 





Itáliában tizenhét jelentős borvidék található. A Calabria borvidéken készül az olaszok egyik legpompásabb vörösbora, a Ciro Rosso. A Lazio borvidék (Rómától nem messze) egyik leghíresebb bora az Est! Est! Est! Montefiascone, melyhez egy középkori történet kapcsolódik: egy német prelátus Rómába utazva előreküldte szolgáját a jó borok felderítésére, a szolga pedig, mindenhol, ahol jó bort találta az ajtóra írta az „Est!” (Van!) szót.






Spanyolország


Spanyolországban a vörösborkészítés nagy múltú. A bortermelés elsősorban az ország középső részére koncentrálódik, és az asztali bor kategóriába tartozik. Rioja Spanyolország leghíresebb és legnagyobb borvidéke. Jérez de la Fontera az ország legdélebbi bortermelő tája, ez a „szülőföldje” a világhírű Jérez-Xeres elnevezésű sherry bornak, ami a magyar szamorodnihoz hasonlóan készül.


Magyarország 





Hazánk Kelet-Európában az egyik legfontosabb bortermelő ország. Magyarországon huszonkét borvidék található, melyek közül talán a Tokaj-Hegyalja és Villány a legismertebbek.






Német és osztrák borok

Németország népszerűsítette a rizlinget a világon, aminek fantasztikus szőlőültetvényei a Rajna és a Mosel folyó mentén találhatóak. Németország a szőlőtermesztés legészakibb határa, de a hűvös éghajlat ellenére kiváló bort termelnek.
Portugália bortermelése nagy hagyományokra tekint vissza, itt termelik a világhírű portóit, amelynek alapanyaga a kék szőlő.

Görögországban a föníciai borkereskedelemnek köszönhetően már több mint két évezrede foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A termelés java a szigeteken történik. A földrészeket összehasonlítva a bortermelésben Amerika a második helyen áll. Az országokat tekintve Argentína a negyedik helyet foglalja el, míg az Egyesült Államok az ötödik. Argentína szőlőterületei főleg az Andok nyugati részén fekszenek. Az Egyesült Államok bortermelésének java az ország nyugati partvidékén, Kaliforniában, a Napa-völgy, San Francisco és Los Angeles környékén folyik. Afrikában korábban Algéria, Tunézia és Marokkó bortermelése volt kiemelkedő, de a termelés jelentősen visszaesett, elsősorban vallási okok miatt. Itt főként a vörösbortermelés jellemző, és jelenleg a Dél-afrikai Köztársaság a legjelentősebb bortermelő ország a kontinensen. Ausztráliában és Új-Zélandon is komoly szerepet játszik a borászat, annak ellenére, hogy az öntözés nélkülözhetetlen a kedvezőtlen környezeti viszonyok miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top