A francia borvidékek
Olaszország
Spanyolországban a vörösborkészítés nagy múltú. A bortermelés elsősorban az ország középső részére koncentrálódik, és az asztali bor kategóriába tartozik. Rioja Spanyolország leghíresebb és legnagyobb borvidéke. Jérez de la Fontera az ország legdélebbi bortermelő tája, ez a szülőföldje” a világhírű Jérez-Xeres elnevezésű sherry bornak, ami a magyar szamorodnihoz hasonlóan készül.
Magyarország
Hazánk Kelet-Európában az egyik legfontosabb bortermelő ország. Magyarországon huszonkét borvidék található, melyek közül talán a Tokaj-Hegyalja és Villány a legismertebbek.
Németország népszerűsítette a rizlinget a világon, aminek fantasztikus szőlőültetvényei a Rajna és a Mosel folyó mentén találhatóak. Németország a szőlőtermesztés legészakibb határa, de a hűvös éghajlat ellenére kiváló bort termelnek.
Portugália bortermelése nagy hagyományokra tekint vissza, itt termelik a világhírű portóit, amelynek alapanyaga a kék szőlő.
Görögországban a föníciai borkereskedelemnek köszönhetően már több mint két évezrede foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A termelés java a szigeteken történik. A földrészeket összehasonlítva a bortermelésben Amerika a második helyen áll. Az országokat tekintve Argentína a negyedik helyet foglalja el, míg az Egyesült Államok az ötödik. Argentína szőlőterületei főleg az Andok nyugati részén fekszenek. Az Egyesült Államok bortermelésének java az ország nyugati partvidékén, Kaliforniában, a Napa-völgy, San Francisco és Los Angeles környékén folyik. Afrikában korábban Algéria, Tunézia és Marokkó bortermelése volt kiemelkedő, de a termelés jelentősen visszaesett, elsősorban vallási okok miatt. Itt főként a vörösbortermelés jellemző, és jelenleg a Dél-afrikai Köztársaság a legjelentősebb bortermelő ország a kontinensen. Ausztráliában és Új-Zélandon is komoly szerepet játszik a borászat, annak ellenére, hogy az öntözés nélkülözhetetlen a kedvezőtlen környezeti viszonyok miatt.