Gasztro

Dobostorta

Ezt a tortát Dobos C. József cukrász alkotta meg 1885-ben és bemutatása alkalmából lakomázott belõle a walesi herceg és a bolgár fejedelem. A recept 1906-ig titok maradt, akkor adta közre a feltaláló.

Hozzávalók:











A tésztához
• 6 tojás
• 12 dkg kristálycukor
• 12 dkg liszt

A krémhez
• 30 dkg kristálycukor
• ½ dl víz
• 30 dkg vaj
• 3 dkg kakaópor

A mázhoz
• 12 dkg mokkacukor


Elkészítése:

A tojássárgáját egy ek. liszttel simára keverem. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáteszem a tojássárgájához, s óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, a maradék lisztet is belekeverem. Kikent, kilisztezett tortaformában 1,5-2cm vastag masszát kenek, és előmelegített (kb. 160-180 fok) sütőben 8-10 perc alatt kisütöm. 6 egyforma tortalapot sütök így ki, és kihűtöm.

A krémhez a cukrot felforralom a vízzel, hozzáadom a vajat, és azonnal leveszem a tűzről. Hagyom kihűlni, ekkor teszem hozzá a kakaót, és habverővel habosra keverem.

Az öt tortalapot egyenletesen megkenem krémmel. A hatodik lapot még nem teszem rá.
A hatodik lapot bevonom a mázzal. Ennek készítése: egy tiszta edényben állandó keverés közben a mokkacukrot felolvasztom, és világos aranysárgára pirítom. Ráöntöm a lapra és egyenletesen elkenem. Még forrón, olajozott késsel, bejelölöm a szeleteket, és felvágom. Ha kihűlt, rárakom a tortára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top