Hozzávalók:
2 kg ponty
só
20 dkg vöröshagyma
olaj
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 dl fehérbor
10 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg sárgarépa
1 zöldpaprika
1 paradicsom
babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi törött feketebors
1 kávéskanál paradicsompüré
2 dl tejföl
1 citrom
Elkészítése:
A halat megtisztítom, kibelezem, és a gerincéről éles késsel lefejtem a halhúst. A halfiléket beirdalom, és 5-6 dkg-os darabokra vágom; besózom. A fejből és a gerincből alaplevet főzök. Ha megfőtt, áttöröm.
Közben a hagymát felszeletelem, olajban üvegesre pirítom, kevés fűszerpaprikával meghintem, fehérborral felengedem. Hozzáadom a vékony metéltre vágott zöldséget, a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Sóval, babérlevéllel, fokhagymával, csipet borssal, paradicsompürével ízesítem, majd annyi halalaplevet öntök alá, hogy a zöldséget félpuhára párolhassam benne.
Az előpárolt zöldséget és a halalaplevet ráöntöm az előkészített halra, és lassú forralással 20-25 percig főzöm. Megkeverni nem szabad, csak rázogatni. Amikor a hal majdnem puha, a tejfölt egy kanál hallével elkeverem, és hozzáöntöm. Még egyszer felforralom.
A pikáns halászlevet citromkarikával tálalom.