Gasztro

Sajtbomba

Ha nem szeretnél öregkorodra összegörnyedve, centikkel alacsonyabban csonttörésekkel bajlódni, jobb, ha idõben gondolsz a kalciumra. Jó hír: mázlid van, ha sok sajtot eszel, nyugodtan alhatsz.

A sajt tartalmazza ugyanis a legnagyobb mennyiségben ezt a nagyon is fontos ásványi anyagot. Ezen kívül persze még sok más vitamint is. És arról se feledkezzünk meg, hogy milyen finom és milyen változatos.






Miből lesz a sajt?

A sajt tejből vagy ennek változataiból készül (tejszín, író stb.), ami lehet tehéntej, de készül sajt kecsketejből, juhtejből, sőt még teve és rénszarvas tejéből is. Kell még hozzá víz, só, baktérium- vagy gombatenyészet is.

A tejből savanyítással vagy oltással lesz az emlegetett finomság. Hogy milyen lesz a végeredmény, azt a tej, az előállítás és az érlelés határozza meg.



Milyen sajtok vannak?







Túró

Mert bizony ez is sajt, bár éretlen, ezért nem is áll el huzamosabb ideig.

Lágy sajtok
Rövid érlelési idő alatt, nagy víztartalommal lesznek könnyen kenhetőek.


Félkemény sajtok
Már érettebbek, könnyen vághatóak.

Kemény sajtok
Hosszú érlelés után lesznek alacsony víz- és magas zsírtartalmúak.



Néhány nálunk is elterjedt fajta a teljesség igénye nélkül:







Trappista

Ez a nálunk legelterjedtebb francia eredetű sajt. Kis lyukak jellemzik, jól végható, enyhén sós ízű, minden formában fogyasztható, remekül reszelhető.







Ementáli, Pannónia

Svájci eredetű sajt. Klasszikusan 70 cm átmérőjű korong, ez a legnagyobb sajtféle, ez a korong lehet akár egy mázsa súlyú is. Legújabban légmentesen elzárva érlelik, így nem lesz kérge. Jellemzői a nagy lyukak és az enyhén édeskés, nagyon jellegzetes íz. A Pannónia az eredeti ementálihoz nagyon hasonlító magyar változat.


 





Mozzarella

Olasz keménysajt, forrázott, gyúrt sajtok közé tartozik. Tehéntejből készül, bár eredetileg bivalytejet használtak hozzá. Enyhe ízű, különösen salátákhoz és pizzákhoz, sütéshez használják.









Mascarpone

Olasz friss sajt, magas zsírtartalommal. Tejszínből készítik, citrommal, vagy citromsavszármazékkal. Édeskés ízű, gyorsan romló fajta, főleg édességek készítésére alkalmas.


 





Brie

Francia lágy sajt. A penészes sajtok közé tartozik. Két fajtája is ismert, az egyik sokkal erősebb aromájú. Mindkettőt min. 4 hétig érlelik.


Camembert





Fehérpenész bevonatú francia lágysajt. Ezt a sajtot csak 21 napig érlelik, méghozzá faforgács dobozba csomagolva. Az érlelés alatt lágyabbá, de nem folyóssá válik a belseje. Ízesített változatai is kaphatóak, nálunk is. Aki érettebben szereti, az a lejárati időhöz minél közelebb fogyassza el, hiszen még a boltokban is érik.





Parmezán

Olasz, svájci származású, kevés vizet tartalmazó sajt, ezért vágni nem is nagyon lehet. Nem is csoda, hogy inkább csak reszelt állapotban találkozhatsz vele, kapható is így. Íze nagyon jellegzetes, zamatos, illata is meghatározó. Eredetileg 30-35 kg-s korongokban készül, nagyon hosszú, sokszor három év érleléssel.








Márvány

A francia rokfort magyar változata. Félkemény sajt, tehéntejből készül, kék vagy zöldeskék nemes penésszel érlelik. Nagyon jellegzetes, erős szaga van. A kékeszöld erezetet az adja, hogy érlelés közben gyakran megszurkálják, hogy a penész jobban tenyésszen.







Füstölt

Nagyon sok sajt tartozik a füstölt sajtok közé, sokat pl. a mozzarellát sima és füstölt változatban is meg lehet találni. Ilyen még a Parenyica, a Karaván stb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top