Gasztro

Linco Light margarinok

Sokan talán nem tudják, hogy a nap mint nap használt vaj és margarin között alapvetõ különbség van.

Bár a vaj és a margarin zsírtartalma közel egyenlő, nem mindegy, melyiket fogyasztjuk, hiszen a növényi és az állati zsiradék eltérő módon befolyásolja szervezetünk egészségi állapotát. A vaj állati eredetű zsiradékból áll, tejből állítják elő. A margarin növényi zsiradékból (például repce vagy napraforgóolajból), vízből, aromákból, vitaminok (A, D, E) hozzáadásával készül. Az egyszerű margarinok zsírtartalma megegyezik a különféle vajak zsírtartalmával, a light változatok zsírtartalma ennek körülbelül a fele.










A vaj és a margarin élettani hatása közötti alapvető különbség, hogy mindkét zsiradék tartalmaz telített, illetve telítetlen zsírsavakat, a különbséget ezek aránya határozza meg. A vajban több az állati eredetű zsiradék, mely növelheti a szervezet koleszterinszintjét. Bár a koleszterin lényeges építőanyaga sejtjeinknek, túltengése komoly betegségekhez is vezethet.

Ezek alapján hosszú távon a margarin fogyasztását ajánlatos előnyben részesíteni, és főzéshez is tanácsos inkább növényi eredetű zsiradékokat használni. Természetesen időnként egy-két kocka vaj nem árt az egészségünknek, hiszen a vajban lévő zsírokra is szüksége van szervezetünknek, de a különféle tejtermékekkel, húsfélékkel, tojással is bőven van lehetőség ennek bevitelére. Táplálkozási szakemberek szerint akkor étkezünk egészségesen, ha energiaszükségletünk harminc százalékát zsírral fedezzük, ebből tíz százalék állati, a többi növényi eredetű.










A koleszterinszint csökkentésének azonban ezenkívül számos módja van: ilyen a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás, a sóbevitel csökkentése, a friss zöldség, gyümölcs, a teljes kiőrlésű liszttel készült, illetve magvas pékáru fogyasztása.

A Linco margarinok készítéséhez kizárólag növényi eredetű zsiradékokat használnak, melyeket aroma- és ízesítőanyagok, vitaminok egészítenek ki. A növényi zsiradékok a margarinokban is megtartják mindazon kedvező tulajdonságaikat, melyeket pl. az étolajoknál.
A Linco Light margarincsalád kifejlesztésekor speciális igények kielégítésére is törekedtünk. A termékcsalád zsírtartalmát – a korszerű táplálkozási követelményeknek megfelelően – 25-32%-ra csökkentettük. A termékek nem tartalmaznak tejet, illetve tejszármazékokat, így azokat tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top