Pórékrémleves márványsajttal
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej hagyma
1 szál póréhagyma
1 evőkanál liszt
8 dl zöldség- vagy húsleves (leveskockából)
3 evőkanál száraz fehér bor
5 dkg márványsajt
1,5 dl tej (2,8 %-os)
só, bors
Elkészítése:
Melegítsük fel egy teflonedényben az olajat, tegyük bele a felkockázott hagymát és a karikákra vágott pórét, fedő alatt pároljuk, míg meg nem puhul. Majd szórjuk bele a lisztet, 1 percig kevergetjük, majd vegyük le a tűzről, fokozatosan engedjük fel a levessel és a borral, fűszerezzük. Kis lángra téve forraljuk 2-3 percig.
Öntsük az egészet a mixerbe, pürésítsük, utána öntsük vissza az edénybe, és adjuk hozzá a sajtot és a tejet. Folytonos keveréssel lassú tűzön felmelegítjük, míg fel nem olvad. Fűszerezzük.
Csülöktekercs
Hozzávalók:
1 nagyobb füstölt hátsó csülök
150 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
150 g torma
1 dl tejszín vagy 80 g tejszínhab
3 db kemény tojás
2 db zöldpaprika
2 csomag zöldhagyma
egész bors, babérlevél
Elkészítése:
A csülköt többször megmossuk, majd annyi hideg vízben, hogy ellepje, fedővel lefedve feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük az alaposan megmosott tojásokat. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és az egész borssal, a babérlevéllel együtt a főzőlébe tesszük. Amíg a csülök fő, a tormát megtisztítjuk, lereszeljük, és a felvert tejszínhabba keverjük. Ha a csülök megfőtt, saját levében majdnem kihűtjük, a főzőléből kivéve lecsepegtetjük, bőrét egyik oldalán bevágva kicsontozzuk. A csülökhúst a zsíros résztől elválasztjuk (a zsíros rész a bőrön marad). A húst apró kockára vágjuk. A csülök zsíros bőrét fóliára fektetjük, beletesszük az apróra vágott húst, szorosan feltekerjük, és hűtőszekrényben kihűtjük.
Tálalás előtt a tojásokat megtisztítjuk (ne felejtsük el hideg vízben lehűteni, hogy a héja könnyen elváljon), cikkekre vagy karikára vágjuk, a zöldpaprikát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és beletöltjük a tormakrémet. A tekercset a hűtőszekrényből kivéve vékony szeletekre vágjuk, lehetőleg fatálra rendezzük, körérakjuk a tojást, az újhagymát és a tormakrémmel megtöltött zöldpaprikát.
|