Korianderes csirkesaláta
Hozzávalók:
• 500 g felszeletelt spenót
• 100 g zöldborsócsíra (vagy babcsíra)
• 200 g piros paprika felszelve
• 4 zöldhagyma
• 250 g koktélparadicsom
• 1 uborka
• ¼ csésze friss korianderlevél
öntet:
• 80 ml olaj
• 1 teáskanál szójaszósz
• 2 teáskanál chiliszósz
• ½ teáskanál szezámmagolaj
• ¼ csésze fehérborecet
• ½ teáskanál cukor
Elkészítése:
Keverd össze a csirkehúst a spenóttal és a többi hozzávalóval egy nagy edényben. Az öntetet csak közvetlenül tálalás előtt, melegen add hozzá.
Öntet: egy kis edényben keverd össze a hozzávalókat, és melegítsd fel, de ne forrald!
Pityókás epres-málnás kocsonya
Hozzávalók 8 személyre:
• a kocsonyához:
50 dkg apró szemű eper
10 dkg málna
5 dl muskotályos bor
2 evőkanál zselatinpor
1 dl cukorszirup
1 mentaág
• a vaníliás krémhez:
4 dl tej
6 dkg cukor
4 tojássárgája
1 tasak vaníliáscukor
Elkészítése:
A zselatint feloldjuk egy tál hideg vízben. 4 dl bort megmelegítünk, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. Levesszük a tűzről, és belekeverünk még 1 dl bort meg a cukorszirupot. Hosszúkás teflon tepsibe tesszük kereszt alakban a mentát, és nagyon vékony réteg zselatinos krémet simítunk rá, majd hűtőbe állítjuk.
Az epret és a málnát megmossuk, megtisztítjuk, és kettévágjuk. 10 darabka epret a mentalevelek közé rakunk, majd beleszórjuk a maradék epret és a málnát. A gyümölcsöket óvatosan a zselébe nyomkodjuk, de vigyázzunk, ne törjenek össze! Ismét egy réteg zselét simítunk rá, alufóliával lefedjük, és 12 órán át hűtőben állni hagyjuk.
A vaníliás krémhez a tejet a vaníliáscukorral megmelegítjük. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a meleg tejet. Gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Eperdarabkákkal díszítve, a krémmel tálaljuk a kocsonyát.