nlc.hu
Gasztro
Rákkal töltött batyu és bécsi krémes

Rákkal töltött batyu és bécsi krémes

Ha egy igazi kalóriabombára vágynánk, mondjuk egy bécsi krémes formájában, érdemes az egyensúly kedvéért egy könnyû rákkal töltött batyuval kezdeni az ebédet.










Rákkal töltött batyu

Hozzávalók (5 darabhoz):





• 200 g rák vagy scampi
• 450 g (10 lap) leveles tészta
• 75 g tejszín
• 1 tojás (a sárgáját és a fehérjét válasszuk szét)
• 2 póréhagyma
• ½ zöldpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek. vaj vagy margarin
• só, bors
• citromlé
• 1 ek. apróra vágott kapor


Elkészítése:

Olvasszuk ki a leveles tésztát. Öt lapot fektessünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A maradék öt levélből vágjunk ki négyzeteket úgy, hogy egy 2 cm-es tésztacsík maradjon. A csíkot kenjük meg tojásfehérjével, és ragasszuk a sütőlapon lévő tésztákra. A kis négyzeteket kenjük meg a felvert tojássárgájával, helyezzük a sütőlapra, és előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 10-15 percig.

A töltelékhez a kiolvasztott rákot kevés vajon melegítsük át, tegyük hozzá a karikára vágott pórét, a zöldpaprikacsíkokat és a szétnyomott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, és együtt pároljuk 5 percig. Öntsük rá a kaporral ízesített tejszínt. A masszát öntsük a tésztaformákba, és takarjuk le a „tésztakalapokkal”.




Bécsi krémes

Hozzávalók 12 szelethez:





• 600 g mélyhűtött leveles tészta
• liszt a nyújtáshoz
• 150 g ribizlizselé
• 100 g porcukor
• 1 ek. citromlé
• 1 tojásfehérje

A krémhez:
• 4 tojás
• 60 + 60 g cukor, só
• 2,5 + 2,5 dl tej
• 2,5 dl tejszín
• 100 g étkezési keményítő
• 1 vaníliarúd

Elkészítése:

A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, lisztezett munkalapon 2 db 21×42 cm-es lapra nyújtjuk. Két tepsit kiöblítünk hideg vízzel (nem töröljük ki!), beletesszük a tésztalapokat, megszurkáljuk villával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Óvatosan, hogy el ne törjenek, rácsra emeljük őket, hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét lap hosszanti oldalából fűrészfogú késsel levágunk egy 14 cm-es csíkot, félretesszük. A ribizlizselét felforrósítjuk, megkenjük vele a két nagy lapot, szikkadni hagyjuk. A mázhoz a porcukrot sűrű krémmé keverjük a citromlével és a tojásfehérjével, egyenletesen a szebbik lapra kenjük-simítjuk, majd hagyjuk megszáradni. A krémhez a tojásfehérjéket 60 g cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. 2,5 dl tejet és a tejszínt összeforrósítjuk a felhasított vaníliarúddal. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék 60 g cukorral, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a maradék 2,5 dl hideg tejet, majd folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk, és sűrűre főzzük.

Lehúzzuk a krémet a tűzről, széles mozdulatokkal belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk langyosra hűlni. Felét a „csupasz” lapra simítjuk, tetejére helyezzük a két tésztalapcsíkot, megkenjük a maradék krémmel. Legalább két órára hidegre tesszük. Tálaláskor vízbe mártogatott késsel 12 db 7×7 cm-es lapocskára vágjuk a mázzal bevont tésztalapot. Egyenként a krém tetejére csúsztatjuk, és ugyancsak vízbe mártogatott késsel egészen átvágjuk a krémet és az alsó lapot.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top