Rákkal töltött batyu
Hozzávalók (5 darabhoz):
• 450 g (10 lap) leveles tészta
• 75 g tejszín
• 1 tojás (a sárgáját és a fehérjét válasszuk szét)
• 2 póréhagyma
• ½ zöldpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek. vaj vagy margarin
• só, bors
• citromlé
• 1 ek. apróra vágott kapor
Elkészítése:
Olvasszuk ki a leveles tésztát. Öt lapot fektessünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A maradék öt levélből vágjunk ki négyzeteket úgy, hogy egy 2 cm-es tésztacsík maradjon. A csíkot kenjük meg tojásfehérjével, és ragasszuk a sütőlapon lévő tésztákra. A kis négyzeteket kenjük meg a felvert tojássárgájával, helyezzük a sütőlapra, és előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 10-15 percig.
A töltelékhez a kiolvasztott rákot kevés vajon melegítsük át, tegyük hozzá a karikára vágott pórét, a zöldpaprikacsíkokat és a szétnyomott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, és együtt pároljuk 5 percig. Öntsük rá a kaporral ízesített tejszínt. A masszát öntsük a tésztaformákba, és takarjuk le a „tésztakalapokkal”.
Bécsi krémes
Hozzávalók 12 szelethez:
• 600 g mélyhűtött leveles tészta
• liszt a nyújtáshoz
• 150 g ribizlizselé
• 100 g porcukor
• 1 ek. citromlé
• 1 tojásfehérje
A krémhez:
• 4 tojás
• 60 + 60 g cukor, só
• 2,5 + 2,5 dl tej
• 2,5 dl tejszín
• 100 g étkezési keményítő
• 1 vaníliarúd
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, lisztezett munkalapon 2 db 21×42 cm-es lapra nyújtjuk. Két tepsit kiöblítünk hideg vízzel (nem töröljük ki!), beletesszük a tésztalapokat, megszurkáljuk villával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Óvatosan, hogy el ne törjenek, rácsra emeljük őket, hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét lap hosszanti oldalából fűrészfogú késsel levágunk egy 14 cm-es csíkot, félretesszük. A ribizlizselét felforrósítjuk, megkenjük vele a két nagy lapot, szikkadni hagyjuk. A mázhoz a porcukrot sűrű krémmé keverjük a citromlével és a tojásfehérjével, egyenletesen a szebbik lapra kenjük-simítjuk, majd hagyjuk megszáradni. A krémhez a tojásfehérjéket 60 g cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. 2,5 dl tejet és a tejszínt összeforrósítjuk a felhasított vaníliarúddal. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék 60 g cukorral, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a maradék 2,5 dl hideg tejet, majd folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk, és sűrűre főzzük.
Lehúzzuk a krémet a tűzről, széles mozdulatokkal belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk langyosra hűlni. Felét a „csupasz” lapra simítjuk, tetejére helyezzük a két tésztalapcsíkot, megkenjük a maradék krémmel. Legalább két órára hidegre tesszük. Tálaláskor vízbe mártogatott késsel 12 db 7×7 cm-es lapocskára vágjuk a mázzal bevont tésztalapot. Egyenként a krém tetejére csúsztatjuk, és ugyancsak vízbe mártogatott késsel egészen átvágjuk a krémet és az alsó lapot.