Nyírségi rakott csirke római tálban
Hozzávalók 4 személyre:
• csirke (1,40 kg)
• 30 dkg gyalult tök
• 30 dkg alma
• 5 dkg vaj
• 1 dl fehérbor
• 3 dl tejföl
• 12 dkg reszelt sajt
• szurokfű
• só
Elkészítése:
A római tálat a sütés előtti napon hideg vízben beáztatjuk. A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk. A római tálba helyezzünk egy réteg gyalult tököt, erre egy réteg hámozott, vékony szeletekre vágott almát, majd erre a feldarabolt csirkét.
Meghintjük szurokfűvel, és kevés vajat csipkedünk rá. Ezután megismételjük a tök és az alma rétegezését, majd ráöntjük a fehérborral elkevert tejfölt. A tálat lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 60 percnyit sütjük. Ezután a tál fedelét leemeljük, az étel tetejét gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal, és még néhány percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt szépen rápirulhasson. Kitűnő, ízletes egytálétel.
Mazsolás csokitorta
Hozzávalók:
A piskótához
• 6 tojás
• 12 dkg cukor
• 12 dkg liszt1 dkg vaj
• 1 ek. liszt
A csokoládékrémhez
• 15 dkg cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 25 dkg vaj
• 10 dkg főzőcsokoládé
A díszítéshez
• ½ csomag mazsola
• 2 ek. hámozott mandula
• 2 ek. csokoládéreszelék
Elkészítése:
A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm, és középmeleg sütőben megsütöm.
A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm, és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom a maradék krémmel.
Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával, csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem.