Kolbászos zöldségleves fűszeresen
Hozzávalók:
300 g füstölt csípős kolbász
200 g paradicsom
200 g zöldborsó konzerv
30 g vaj
1l húsleves vagy leveskockából készített leves
100 g csemege kukorica konzerv
50 g vöröshagyma
só, őrölt bors, csípős fűszerkeverék
Elkészítése:
A kolbászt melegvíz alá tartjuk, mert így a bőre könnyen eltávolítható, ezután vékony szeletekre daraboljuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk. A paradicsomot pár másodpercre forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk és felkockázzuk. A konzervzöldségeket leszűrjük, levét meghagyjuk és a húsleveshez vagy a kockából készített léhez adjuk.
Megfelelő nagyságú lábasban a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, megfonnyasztjuk, beletesszük a szeletelt kolbászt és 10-15 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a lecsurgatott zöldségeket, elkeverjük, majd a húslevessel felengedjük, ha szükséges sózzuk és fűszerezzük borssal, fűszerkeverékkel, az egészet összeforraljuk.
Holland meggyes
Hozzávalók 6 szelethez:
300 g mélyhűtött leveles tészta
liszt a nyújtáshoz
500 g kimagozott meggybefőtt
1 ek. étkezési keményítő
1/2 tasak instant zselatin
5 dl tejszín
50 g porcukor
2 ek. cseresznyepálinka
4 ek. ribizlizselé
100 g porcukor
Elkészítése:
A felengedett tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastag, 14×36 cm-es csíkra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk (7×36 cm), villával megszurkáljuk, és a bécsi krémesnél leírt módon 12-15 percig sütjük. A meggyet leszűrjük, levét megtartjuk. 4 ek. befőttlével felforrósítjuk a megygyet. További 2-3 ek. befőttlével elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, három percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pálinkát, és belekeverjük a tejszínhabba. A ribizlizselét 2 ek. vízzel és a porcukorral felforrósítjuk, bevonjuk vele a szebbik lapot, kissé száradni hagyjuk, majd 6 db 6×7 cm-es lapocskára vágjuk.
A másik tésztalapot megkenjük a meggyel, egyenletesen elsimítjuk rajta a tejszínhabot, és egyenként a tetejére ültetjük a lekváros lapokat. Éles késsel egészen átvágjuk a krémet meg az alsó lapot, hosszúkás tálra helyezzük, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Változat: a tésztából két kerek lapot is süthetünk, és tortaszerűen készítjük el.