Gasztro

Fûszeres aprósütemény








 


 



 


Hozzávalók:


Égetett tészta:
• 125 ml (1/8 l) víz
• 50 g vaj
• 100 g liszt
• 2 tojás (közepes méretű)





Kevert tészta:
• 100 g vaj
• 100 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 2 ml rum aroma
• 2 tojás (közepes méretű)
• 150 g liszt
• 3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
• 1-1 késhegynyi fahéj, őrölt szegfűszeg, kardamom (bioboltból), gyömbér és szerecsendió

Ikertészta:
• 250 g liszt
• 100 g mazsola
• 100 g darabolt mandula
• 200 g marcipánmassza

Kenéshez és szóráshoz:
• 100 g olvasztott vaj
• 100 g porcukor


Elkészítés:

Az égetett tésztához a vajat a vízzel felforraljuk. A lisztet egyszerre hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg gömb alakban összeáll. A gömböt állandó keverés mellett egy percig melegítjük („égetjük”), majd egy keverőedénybe tesszük. A két tojást először felütjük, felverjük, és csak annyit keverünk konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) folyamatosan a tésztához, amíg az fényes lesz, és a kanálról szálat húzva szakad le. A tésztát hagyjuk kihűlni.

A kevert tésztához a vajat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és az aromát. Mindegyik tojást egyenként legalább fél percig keverjük hozzá. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a fűszereket, a masszához szitáljuk, és jól összedolgozzuk.

Az ikertésztához az égetett tésztát és a kevert tésztát egy keverőedénybe helyezzük, hozzáadjuk a lisztet és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. Egy enyhén belisztezett munkalapon a mandulát és a mazsolát belegyúrjuk, és a tésztát megfelezzük. Az egyik felet egy enyhén belisztezett munkalapon 1 cm vékonyra nyújtjuk és belőle csillagokat (átmérő: 6 cm) szaggatunk.

A marcipánmassza felét fólia vagy sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és ugyancsak csillagokat szaggatunk belőle. Két tésztacsillag közé egy marcipáncsillagot teszünk és a süteményeket egy kizsírozott, sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe helyezzük. A szaggatásból megmaradt tésztát a tésztához, a marcipánt a marcipánhoz gyúrjuk.
A tészta másik felét négyzet alakúra nyújtjuk (36 x 18 cm), és megfelezzük (2 db 18 x 18 cm). A marcipánt fólia vagy sütőpapír között négyzet (18 x 18 cm) alakúra nyújtjuk, és az egyik tésztanégyzetre helyezzük. Ráfektetjük a másik négyzetet, és kissé rányomkodjuk. A süteményt 3 x 3 cm-es szeletekre vágjuk, és egy kizsírozott, sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe helyezzük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Sütés után a még forró süteményt olvasztott vajjal megkenjük, és porcukorral megszórjuk, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top