Hozzávalók:
Égetett tészta:
125 ml (1/8 l) víz
50 g vaj
100 g liszt
2 tojás (közepes méretű)
Kevert tészta:
100 g vaj
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 ml rum aroma
2 tojás (közepes méretű)
150 g liszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
1-1 késhegynyi fahéj, őrölt szegfűszeg, kardamom (bioboltból), gyömbér és szerecsendió
Ikertészta:
250 g liszt
100 g mazsola
100 g darabolt mandula
200 g marcipánmassza
Kenéshez és szóráshoz:
100 g olvasztott vaj
100 g porcukor
Elkészítés:
Az égetett tésztához a vajat a vízzel felforraljuk. A lisztet egyszerre hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg gömb alakban összeáll. A gömböt állandó keverés mellett egy percig melegítjük (égetjük), majd egy keverőedénybe tesszük. A két tojást először felütjük, felverjük, és csak annyit keverünk konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) folyamatosan a tésztához, amíg az fényes lesz, és a kanálról szálat húzva szakad le. A tésztát hagyjuk kihűlni.
A kevert tésztához a vajat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és az aromát. Mindegyik tojást egyenként legalább fél percig keverjük hozzá. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a fűszereket, a masszához szitáljuk, és jól összedolgozzuk.
Az ikertésztához az égetett tésztát és a kevert tésztát egy keverőedénybe helyezzük, hozzáadjuk a lisztet és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. Egy enyhén belisztezett munkalapon a mandulát és a mazsolát belegyúrjuk, és a tésztát megfelezzük. Az egyik felet egy enyhén belisztezett munkalapon 1 cm vékonyra nyújtjuk és belőle csillagokat (átmérő: 6 cm) szaggatunk.
A marcipánmassza felét fólia vagy sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és ugyancsak csillagokat szaggatunk belőle. Két tésztacsillag közé egy marcipáncsillagot teszünk és a süteményeket egy kizsírozott, sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe helyezzük. A szaggatásból megmaradt tésztát a tésztához, a marcipánt a marcipánhoz gyúrjuk.
A tészta másik felét négyzet alakúra nyújtjuk (36 x 18 cm), és megfelezzük (2 db 18 x 18 cm). A marcipánt fólia vagy sütőpapír között négyzet (18 x 18 cm) alakúra nyújtjuk, és az egyik tésztanégyzetre helyezzük. Ráfektetjük a másik négyzetet, és kissé rányomkodjuk. A süteményt 3 x 3 cm-es szeletekre vágjuk, és egy kizsírozott, sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe helyezzük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc
Sütés után a még forró süteményt olvasztott vajjal megkenjük, és porcukorral megszórjuk, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.