Szirupos tészta:
• 250 g juharszirup
• 100 g barna cukor
• 250 ml (1/4 l) tej
• 350 g rozsliszt
• 1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
• ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
• ½ teáskanál őrölt kardamom (bioboltból)
• 1 csapott teáskanál fahéj
• 25 g darabos kandiscukor
Elkészítés:
A szirupot, a cukrot és a tejet egy edényben közepes hőmérsékleten felmelegítjük (ne forraljuk fel), amíg minden feloldódik. A masszát hagyjuk kicsit lehűlni. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a fűszereket, a szirup-masszához adjuk és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. A tésztát két kizsírozott, belisztezett őzgerinc-formába (30 x 4 cm) öntjük, felszínüket elegyengetjük és a kandiscukorral megszórjuk.
Alsó és felső sütés: kb. 130 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 110 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 1 – 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40 perc
Sütés után a süteményt kiborítjuk a formából, és egy sütőrácson hagyjuk megszilárdulni.