ánizs
Étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, köhögéscsillapító gyógyhatása van, de gyógyszerekhez ízjavítóként is adják
tovább>>
babérlevél
Főként illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmazó, jellegzetes illatú, enyhén kesernyés-csípős ízű, lándzsa alakú leveleit használjuk fűszerként… tovább >>
bazsalikom
Nemcsak a trópusokon, hanem a hűvösebb éghajlaton is megterem. Bódító, enyhén borsos illata van, citrommal és fokhagymával adja ki legjobban az ízét… tovább >>
citromfű
Illóolajat, cseranyagot, gyantát, szaponint tartalmaz. Leveleit frissen vagy szárítva használjuk… tovább >>
fahéj
Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, a babérfélék családjába tartozó fa szárított, illatos kérge… tovább >>
fokhagyma
Sajátos, erősen aromás, már-már kellemetlen szagú, íze kissé csípős…. tovább >>
gyömbér
Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő. Zsíros ételek után a telítettségérzés megszüntetésében jó szolgálatot tesz tovább>>
Kellemes, jellegzetesen kámforos illatú, aromás ízű, ezért csak kis adagban élvezhető, különben erős illatával megváltoztatja az étel ízét… tovább >>
kapor
Kellemes, jellemző illata, aromás íze forró zsírban vagy rántásban érvényesül legjobban… tovább >>
kapri
A még ki nem nyílt, fonnyasztott zöld virágbimbó a kapribogyónak nevezett fűszer. Ecetben, sóban, olajban tartósítják tovább>>
koriander
Ősidők óta használt fűszer, a Földközi-tenger vidékéről származik. Magja illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz… tovább >>
kömény
Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, péksütemények, pogácsák ízesítője…tovább >>
majoranna
Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt. Hazánkban is a legkedveltebb fűszerek közé tartozik tovább>>
mustár
Már a sumérok is használták a fehér mustár magjait. Később a rómaiak közvetítésével terjedt el Európában, így hazánkban is tovább>>
oregánó
A mediterrán országok kedvelt fűszere, a majoránna erőteljesebb ízű változata, de a kakukkfűre is hasonlít tovább>>
rozmaring
Enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű fűszer… tovább>>
snidling
A kedvelt konyhai fűszer a tavasz első zöldülő hírnöke. Erősen fűszeres, hagymához hasonló ízű, finom fűszernövény… tovább>>
szegfűszeg
Pálmalevélbe csavarva szárítják, így lesz barna színű. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízű tovább>>
tárkony
Fűszeres illatú, kesernyésen csípős ízű, értékes konyhanövény. Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Európában… tovább>>
torma
A megreszelt tormából felszabaduló csípős aroma belégzése tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést, oldja a lerakódott hurutot tovább>>
turbolya
A hagyományos fűszerkeverék alkotója, de tojásételeket, leveseket, krumplisalátát, salátaönteteket, szószokat, fűszervajakat ízesíthetünk vele… tovább>>
zeller
Az őrölt zellerlevelet túróval kikeverve, kenyérre kenve fogyaszthatjuk. Csak módjával használjuk, mert fanyar íze elnyomhatja más ételek ízét… tovább>>
zsálya
Már a középkorban is kedvelt fűszer- és gyógynövény volt. A levelek erős aromája a szárítás során fokozódik… tovább >>