Tengeri halszeletek sörben párolva
Hozzávalók:
80 dkg halfilé
só, bors
3 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 dl világos sör
4 szelet fehér kenyér
1,5 dl paradicsommártás
1 tk. liszt
1 dl tejszín
Elkészítése:
A halfilét négyfelé vágjuk és besózzuk. Mély serpenyőben a finomra vágott hagymát vajon megfonnyasztjuk, felöntjük sörrel, beletesszük a halszeleteket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve lassan pároljuk.
Közben levágjuk a kenyér héját, a szeleteket megpirítjuk. A párolt haldarabokat szűrőkanállal a léből kiszedjük és mindegyiket egy szelet kenyérre helyezzük. Tálalásig melegen tartjuk.
A párolóléhez hozzáöntjük a paradicsommártást és erős tűzön a felére forralom. Hozzáöntjük a kevés liszttel elkevert tejszínt, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A mártást a halra öntjük, és így tálaljuk.
Szőlősaláta
Hozzávalók:
400 g fehér szőlő (nem baj, ha nem mézédes)
50 g dióbél
0,3 dl sherry
1 db citrom leve
20 g porcukor
késhegynyi só
pár csepp dióolaj, ha nincs, jó helyette a diólikőr
10-15 szem piros bors
Elkészítése:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk. A porcukrot, a citromlével, a sóval, a likőrrel, és a darabolt dióval jól összekeverjük. Kb. fél liter vizet felforralunk, és pár másodpercre a leszemezett szőlőt beletesszük, leszűrjük, és hideg vízzel rögtön lehűtjük. A lehűtött szőlőt az elkészített öntethez adva lazán összekeverjük, poharakba adagoljuk, tetejét megszórjuk a durvára tört piros borssal, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.
|