Gasztro

Tengeri halszeletek sörben párolva és szõlõsaláta

A mai menünkben a két legfontosabb ital: a sör és a "bor" egyaránt szerepel. És mivel "sörre bor mindenkor", ezért csak a sorrend betartására kell ügyelni!



Tengeri halszeletek sörben párolva





Hozzávalók:

• 80 dkg halfilé
• só, bors
• 3 fej vöröshagyma
• 5 dkg vaj
• 2 dl világos sör
• 4 szelet fehér kenyér
• 1,5 dl paradicsommártás
• 1 tk. liszt
• 1 dl tejszín


Elkészítése:

A halfilét négyfelé vágjuk és besózzuk. Mély serpenyőben a finomra vágott hagymát vajon megfonnyasztjuk, felöntjük sörrel, beletesszük a halszeleteket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve lassan pároljuk.
Közben levágjuk a kenyér héját, a szeleteket megpirítjuk. A párolt haldarabokat szűrőkanállal a léből kiszedjük és mindegyiket egy szelet kenyérre helyezzük. Tálalásig melegen tartjuk.
A párolóléhez hozzáöntjük a paradicsommártást és erős tűzön a felére forralom. Hozzáöntjük a kevés liszttel elkevert tejszínt, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A mártást a halra öntjük, és így tálaljuk.


Szőlősaláta










Hozzávalók:

• 400 g fehér szőlő (nem baj, ha nem mézédes)
• 50 g dióbél
• 0,3 dl sherry
• 1 db citrom leve
• 20 g porcukor
• késhegynyi só
• pár csepp dióolaj, ha nincs, jó helyette a diólikőr
• 10-15 szem piros bors


Elkészítése:

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk. A porcukrot, a citromlével, a sóval, a likőrrel, és a darabolt dióval jól összekeverjük. Kb. fél liter vizet felforralunk, és pár másodpercre a leszemezett szőlőt beletesszük, leszűrjük, és hideg vízzel rögtön lehűtjük. A lehűtött szőlőt az elkészített öntethez adva lazán összekeverjük, poharakba adagoljuk, tetejét megszórjuk a durvára tört piros borssal, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top