Pontyhalászlé tésztával
Hozzávalók:
1 kg tisztított ponty
25 dkg vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 szárított paprika
só
5-6 dkg száraztészta
Elkészítése:
A megtisztított, kibelezett hal fejéből, farkából a durvára összevágott hagymával erős tűzön 3 liter vízzel, kb. 1,5-2 óra alaplevet főzök; ezt leszűröm vagy átpasszírozom.
A hal többi részét felszeletelem és besózom.
A kész alaplébe beleteszem a pirospaprika felét, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a száraz paprikát és a halszeleteket. Megsózom.
Felfőzöm, és amikor feljön a habja, beleteszem a maradék pirospaprikát, a halfejet és az ikrát. Kb. 20 percig főzöm. Akkor kész, amikor a habképződés megszűnik.
Házi metélt tésztát kínálok hozzá.
Gyümölcsös joghurttorta
Hozzávalók:
2 tojás
4 dkg cukor
6 dkg liszt
A töltelékhez
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
2 dl joghurt
1 citrom leve
1,5 dkg zselatinpor
4 dl tejszín
10 dkg mandarinbefőtt (vagy idénygyümölcs)
2 dkg étcsokoládé
10 dkg pörkölt mandula
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból piskótatésztát sütök, és hagyom kihűlni.
A töltelékhez a tojássárgáját a porcukorral, a joghurttal, a szűrt citromlével, a zselation kétharmadával és a tejszín felével állandó keverés közben forrásig hevítem. Ha kihűlt, hozzáadom a lecsurgatott gyümölcs kétharmadát.
A már kihűlt piskótát megkenem a krémmel, és hűtőbe teszem. Három-négy óra múlva a torta oldalát megszórom apróra vágott, pörkölt mandulával. A tetejét zselatinnal kevert, kemény habbá vert tejszínnel díszítem, kirakom a félretett gyümölccsel, és rászelem a csokoládét.