Pirított csirke zellerpürével, sült almával
Hozzávalók 4 személyre:
2 db rántani való csirke (1,20 kg)
1 kg zeller
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
2 dkg cukor
2 dkg vaj
40 dkg alma
só
Elkészítése
Az ismert módon elkészítjük a pirított csirkét. A megtisztított, szeletekre vágott zellert fele tej, fele tejszínbe feltesszük főni, sóval, kevés cukorral ízesítjük. Amikor a zeller puhára megfőtt, áttörjük, és elkeverjük a lágy vajjal. Ha a zellerpüré túlzottan sűrű lenne, kevés tejszínnel hígítjuk.
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és karikára vágjuk, majd kevés vajban megsütjük.
Tálaláskor a tálra felhalmozzuk a zellerpürét, mellé helyezzük a pirított csirkét, amelyek tetejére ízlésesen ráhelyezzük a sült almakarikákat.
Gyümölcskosárkák
Hozzávalók
a tésztához
200 g vaj vagy margarin
300 g liszt
1 db tojássárgája
a forma kikenéséhez:
margarin
a sárgakrémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
a díszítéshez:
600 g friss gyümölcs
a zseléhez:
10 g zselatinpor
100 g cukor
1 dl víz
Készítése
A gyümölcsöket megtisztítjuk, és egyenletes vékony szeletekre vágjuk, olyan nagyságúra, hogy a kosárkák átmérőjénél ne legyenek nagyobbak. Az alaptésztát gyorsan összedolgozzuk, pihentetjük, és az előkészített formákba nyomkodjuk kb. 2-3 mm vastagságban, villával megszurkáljuk, majd sütőlapra rakjuk és előmelegített sütőben világos színűre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a formában a tésztát, és miután kihűlt, kiborítjuk. Amíg a tészta sül, a pudingporból az ott leírtaknak megfelelően elkészítjük a tölteléket, és még melegen beletöltjük a kosarakba. Tetejüket színben változatosan díszítjük az előkészített gyümölcs szeletekkel. A zselatint a hideg vízben elkeverjük, és állandó kevergetés mellett felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, ezzel is felforraljuk, majd testhőmérsékletre hűtjük, és kenőtollal a díszített gyümölcsökre csurgatjuk, kenjük. Hagyjuk megdermedni, és hűtőben tartjuk fogyasztásig.