Gasztro

Pirított csirke zellerpürével, sült almával és gyümölcskosárkák

Ezt az egyszerû fõételt, a pirított csirkét a körítés: a zellerpüré és a sült alma teszi igazán különlegessé. Ez után a kiadós bevezetõ után csak egy könnyû desszert lehet zárás: finom gyümölcsökkel megrakott sütikosárka.




Pirított csirke zellerpürével, sült almával

Hozzávalók 4 személyre:

• 2 db rántani való csirke (1,20 kg)
• 1 kg zeller
• 1,5 dl tej
• 1,5 dl tejszín
• 2 dkg cukor
• 2 dkg vaj
• 40 dkg alma
• só

Elkészítése

Az ismert módon elkészítjük a pirított csirkét. A megtisztított, szeletekre vágott zellert fele tej, fele tejszínbe feltesszük főni, sóval, kevés cukorral ízesítjük. Amikor a zeller puhára megfőtt, áttörjük, és elkeverjük a lágy vajjal. Ha a zellerpüré túlzottan sűrű lenne, kevés tejszínnel hígítjuk.

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és karikára vágjuk, majd kevés vajban megsütjük.
Tálaláskor a tálra felhalmozzuk a zellerpürét, mellé helyezzük a pirított csirkét, amelyek tetejére ízlésesen ráhelyezzük a sült almakarikákat.


Gyümölcskosárkák

Hozzávalók

a tésztához




• 100 g porcukor
• 200 g vaj vagy margarin
• 300 g liszt
• 1 db tojássárgája

a forma kikenéséhez:
• margarin

a sárgakrémhez:
• 1 csomag vaníliás pudingpor

a díszítéshez:
• 600 g friss gyümölcs

a zseléhez:
•
10 g zselatinpor
• 100 g cukor
• 1 dl víz


Készítése

A gyümölcsöket megtisztítjuk, és egyenletes vékony szeletekre vágjuk, olyan nagyságúra, hogy a kosárkák átmérőjénél ne legyenek nagyobbak. Az alaptésztát gyorsan összedolgozzuk, pihentetjük, és az előkészített formákba nyomkodjuk kb. 2-3 mm vastagságban, villával megszurkáljuk, majd sütőlapra rakjuk és előmelegített sütőben világos színűre sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a formában a tésztát, és miután kihűlt, kiborítjuk. Amíg a tészta sül, a pudingporból az ott leírtaknak megfelelően elkészítjük a tölteléket, és még melegen beletöltjük a kosarakba. Tetejüket színben változatosan díszítjük az előkészített gyümölcs szeletekkel. A zselatint a hideg vízben elkeverjük, és állandó kevergetés mellett felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, ezzel is felforraljuk, majd testhőmérsékletre hűtjük, és kenőtollal a díszített gyümölcsökre csurgatjuk, kenjük. Hagyjuk megdermedni, és hűtőben tartjuk fogyasztásig.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top