Sertéskaraj sárgabarackmártással
Hozzávalók
800 g sertés rövidkaraj
400 g sárgabarack
50 g liszt
50 g zsír
0,5 dl barackpálinka
só, őrölt gyömbér
Elkészítése
A karajszeleteket enyhén kiveregetjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, és megszórjuk az őrölt gyömbérrel. A zsírt serpenyőben felforrósítjuk és a hússzeleteket a lisztbe megforgatva elősütjük, majd a szeleteket lábasba tesszük és lassan megpároljuk.
Amíg a hús párolódik, a sárgabarackot megmossuk, pár másodpercre forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, magját kivesszük. Lábasba téve másfél dl vizet hozzáadva gyömbérrel fűszerezzük, és tíz percig főzzük. Kissé kihűtjük, és turmixgépben pürésítjük, majd elkeverjük benne a pálinkát. A megpárolt szeleteket tálra rendezzük, bevonjuk a sárgabarack pürével. Köretként párolt rizst vagy vajas burgonyát adjunk.
Hozzávalók 2 adaghoz
100 ml habtejszín
őrölt fahéj
néhány koktélcseresznye
2 ek. gyömbérszirup
2-3 ek. cukor
Elkészítése
Két csészében keverjük össze a kávét a cukorral és a gyömbérsziruppal, majd a forró vízzel öntsük fel. A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal verjük félkeményre, és osszuk el a csészék tetején. Fogvájóra tűzött koktélcseresznyével díszítsünk.