Borjúborda milánói módra
Hozzávalók:
Elkészítése
A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.
Milánói makaróni (spagetti)
Hozzávalók
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük.
Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk.
Csokis-diós krém
Hozzávalók:
20 dkg csokoládé
1 evőkanál instant kávé
3 evőkanál víz
3 dkg vaj
4 tojás
8 dkg dió
Elkészítése:
A csokoládét kis darabokra tördeljük, majd a vízzel és a kávéporral kis lábasba tesszük, és vízgőzben sima krémmé főzzük. Hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Levesszük a tűzről, és a tojássárgákat is hozzáadjuk. A diót durvára vágjuk (néhány gerezdet félreteszünk), és a krémhez keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. Üvegkelyhekbe töltjük, és dióval díszítjük. Tálalásig hűtőbe állítjuk.
Jó tudni
A csokoládé akkor áll el sokáig, ha hideg helyen tartjuk. Könnyen megolvaszthatjuk, ha előtte kis darabokra tördeljük.
Fortély
Vigyázzunk, nehogy a dió avas legyen, mert elronthatja az ételt!