Gasztro

Borjúborda milánói módra és csokis-diós krém

Ha egy könnyebb édességet szeretnénk kínálni vonalaira kényes vendégünknek, akkor sem kell a csokiról lemondanunk. Egy gyorsan elõállítható krémmel zárhatjuk a borjúborda-vacsorát.


Borjúborda milánói módra

Hozzávalók:


  • 600 g borjúkaraj (8 szelet borjúborda)
  • 60 g liszt
  • 2 db tojás
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 80 g reszelt kemény sajt (legjobb erre a célra a parmezán)
  • 1 db citrom

  • 1/2 l olaj a sütéshez

    Elkészítése


    A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.







    Milánói makaróni (spagetti)

    Hozzávalók


  • 400 g makaróni
  • 10 g vaj
  • 50 g vöröshagyma
  • 150 g gomba
  • 100 g sonka
  • 200 g paradicsompüré
  • 80 g reszelt sajt
  • só, őrölt bors

    Elkészítése:

    A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük.
    Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk. 






    Csokis-diós krém


    Hozzávalók:

    • 20 dkg csokoládé
    • 1 evőkanál instant kávé
    • 3 evőkanál víz
    • 3 dkg vaj
    • 4 tojás
    • 8 dkg dió

    Elkészítése:

    A csokoládét kis darabokra tördeljük, majd a vízzel és a kávéporral kis lábasba tesszük, és vízgőzben sima krémmé főzzük. Hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Levesszük a tűzről, és a tojássárgákat is hozzáadjuk. A diót durvára vágjuk (néhány gerezdet félreteszünk), és a krémhez keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. Üvegkelyhekbe töltjük, és dióval díszítjük. Tálalásig hűtőbe állítjuk.


    Jó tudni
    A csokoládé akkor áll el sokáig, ha hideg helyen tartjuk. Könnyen megolvaszthatjuk, ha előtte kis darabokra tördeljük.

    Fortély
    Vigyázzunk, nehogy a dió avas legyen, mert elronthatja az ételt!





  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top