Gasztro

Tudnivalók pezsgõkrõl

Ha úgy döntöttél, pezsgõvel koccintasz, netán keversz egy pezsgõkoktélt, ne tétovázz. Csak elõbb olvasd el összeállításunkat, amibõl mindent megtudhatsz a helyes választásról, tárolásról, bontásról.

Mi van a palackban – mesél a címke




A francia “méthode champenoise”, vagy “méthode classique” kifejezések az eredeti valóban klasszikus palackban történő erjesztést jelentik, mely a pezsgő eredeti, máig is kézi munkával történő drága és hosszadalmas előállítási módja.
A szintén francia “méthode charmat”, vagy “cuvé close” jelenti a tankpezsgőt, azaz az ital viszonylag nagyméretű tartályokban gyorsabban érik, majd készen kerül palackokba. Fontos továbbá a pezsgő nemzetközileg legismertebb (francia) neve a champagne, mely névre a francia törvények szerint csakis a törvényileg meghatározott észak-kelet- franciaországi Champagne 34 000 hektáros területéről (központja Reims és Epernay) származó, csakis Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay szőlőből készült borból, csakis a klasszikus módon előállított pezsgő jogosult.





A magyar habzóbor szóhasználat szénsavval mesterségesen dúsított bort jelent, melynek (legalábbis Magyarországon) semmi köze a pezsgőhöz, de érdemes tudni – különösen a hazai boltok polcain egyre szaporodó külhoni címkéket tanulmányozva – hogy a francia vins mousseux (habzóbor) bizony pezsgő, ráadásul általában klasszikus eljárással készült, csupán nem az említett Champagne területen született ital.

A Sekt németül, a sparkling wine angolul, a spumante olaszul, a cava és az espumoso spanyolul, a sampanszkoje pedig oroszul jelent pezsgőt, de tegyük hozzá, nem csak a szénsavat a borba természetes úton hagyományos módszerrel juttató típust, hanem ezek némelyike lehet habzóbor is.
A címkén szereplő “crémant” kifejezés nem az alapanyagokban vagy a gyártási eljárásban előforduló különbségeket jelzi, csupán annyit mond, hogy csökkentett habzású pezsgő, mely így az alapbor aromáit jellegzetesebben őrzi meg.
De még fontosabbak az ízek, melyeket a literenkénti cukormennyiségek grammban határozzák meg. A skála 0-tól 50 gr-ig mehet, az elnevezések pedig a száraztól indulva és az édesebb felé haladva: Brut Zero, Brut Nature, Extra Brut, Brut, Herb, / Extra Dry, Extra Trocken, / Sec, Dry, Secco, Asciutto, Trocken, / Demi Sec, Medium Dry, Abboccato, Halbtrocken, / Doux, Sweet, Rich, Dolce, Mild, Süss.


Hogyan tároljuk?





Ha otthon szeretnénk a pezsgő vagy champagne nyújtotta örömöket élvezni, akkor a tárolással kapcsolatban a következő szabályokat érdemes betartanunk.

Fénytől, sugárzástól védett helyre dugjuk el értékes italainkat, mert az intenzív sugárzás, főleg az ultraviola, kártékony a borra, pezsgőre nézve, (ezért sötét a pezsgőspalack).
Állandóan hűvös környezetben tároljuk a palackokat, 10-15 °C-on a pezsgő lassan, de tovább fejlődhet, főleg a különleges minőségű, évjáratos “példányok”.
Rázkódástól és intenzív szagoktól mentes hely javasolt ezeknek a nemes italoknak. A megfelelő páratartalom biztosítása is fontos, mert a túlságosan száraz levegő kiszárítja a dugót. Mindezek figyelembevételével sem érdemes túlságosan hosszú időn keresztül tárolni a pezsgőt, champagnet, mert a legújabb kutatások szerint, a nagy nyomás hatására a legjobb minőségű parafa dugó tulajdonsága is megváltozik, és ez károsan befolyásolhatja az ital minőségét.






A pezsgőbontás előkészületei

A pezsgő aromái a 8-10 Celsius-fokon élvezhetők a leginkább, ezért érdemes néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletre hűtenünk, hogy a felmelegedést is megakadályozzuk a pohárban. A különleges, évjáratos champagneok esetében néhány fokkal magasabb hőmérséklet a javasolt, mert az érett aromák így jobban kidomborodnak.

A pezsgőt már jóval a bontást megelőzően a hűtőben pihentessük, vagy félig jéggel – félig vízzel telt jégvödörben húsz-harminc percig hűtsük, úgy hogy közben a palackot óvatosan megmozgatjuk. Óriási hibát követnénk el, ha italunkat fagyasztóban sokkolnánk, mert az elvesztené bukéját, és a drága buborékokat, esetleg jégtömbbé fagyna. A champagne bontásakor az üveget nem vesszük ki a jégvödörből, hanem azt enyhén megdöntve – nehogy túlhabozzon! – eltávolítjuk a fóliát és a drótkosarat. A parafa dugót a bal kezünkben stabilan tartva, a jobb kezünkkel a palackot finoman mozgatva igyekszünk pukkanás nélkül eltávolítani a dugót. A palack nyakát egy kendővel megtöröljük, és már tölthetünk is a poharakba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top