Gasztro

Gyömbéres kacsamell, szilvapuding

Az óév utolsó, és az újév elsõ napján gyömbéres kacsamellel és szilvapudinggal kívánunk boldog új évet a fõzõcskézõknek!




Gyömbéres kacsamell

Hozzávalók 4 személyre:

• 2 kicsontozott pecsenyekacsamell (800 g)
• só, bors
• 1/2 kk. őrölt gyömbér





• 3 ek. olaj
• 1 kis fej hagyma
• 1 babérlevél
• 400 g karfiol (tisztított)
• 400 g brokkoli (tisztított)
• 2+1/2 dl száraz vörösbor
• 1 ek. paradicsompüré
• 1 ek. étkezési keményítő
• 1 paradicsom
• 2 szál petrezselyem

Elkészítési idő: 45 perc
1 adag: 733 kcal/3062 kJ


Elkészítése:

A 4 fél mellet leöblítjük, bőrüket bekockázzuk, meghintjük sóval, borssal, őrölt gyömbérrel. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, 15 perc múlva megfordítjuk, és további 5 percig, angolosra, azaz belül rózsaszínűre sütjük (ha teljesen át akarjuk sütni, további 10-12 perc). Kivesszük őket a zsiradékból, alufóliával betakarva melegen tartjuk. Miközben a hús sül, a hagymával és babérlevéllel ízesített, enyhén sós vízben puhára, de ropogósra főzzük a rózsákra bontott karfiolt és brokkolit, majd leszűrjük, melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, hozzáadunk 2 dl bort és a paradicsompürét, erős tűzön összeforraljuk. A maradék 1/2 dl borban simára keverjük az étkezési keményítőt, a pecsenyeléhez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk. A fél melleket kissé rézsútosan felszeleteljük, legyezőszerűen tálra rendezzük. A karfiollal és brokkolival körítjük, paradicsomgerezdekkel, petrezselyemmel vidámítjuk. A forró mártást külön tálkában kínáljuk. További köretként currys rizs vagy krumplipüré illik hozzá.


Szilvapuding






Hozzávalók • 600 g szilvabefőtt
• 80 g vaj
• 80 g liszt
• 2 dl tej
• 6 db tojás
• 100 g kristálycukor
• 1 dl tejszín
• 300 g szilvalekvár
• 2 cl szilvapálinka
• 5 cl rostos szilvalé
• őrölt fahéj


Elkészítése

A befőtt levét egy edénybe leöntjük, a szilvát kimagozzuk, a szilvahús felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, a lisztet aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a forró tejet és állandó keverés közben besűrítjük, majd beleöntünk 4 dl felforralt befőttlevet és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az ízesített mártást, az összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi őrölt fahéjat, és végül fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze.

A pudingformákat vajjal kikenjük, porcukorral meghintjük, és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Vízfürdőben takaréklángon lassan kigőzöljük (a lábasban a víz a formák feléig érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás előtt a formákat egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd a tálkákra borítjuk. A pálinkát a szilvalével, a lekvárral összekeverjük és ráöntjük a pudingokra, majd tejszínhabbal díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top