Hozzávalók
200 g vöröshagyma
1 db kisebb póréhagyma
30 g vaj
20 g liszt
2 db zsemle
40 g reszelt sajt
só, őrölt bors
Elkészítése:
A vöröshagymát és a póréhagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A zsiradékot megolvasztjuk, beletesszük a szeletelt hagymát, és lassan aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk liszttel, elkeverjük, kissé megpirítjuk, és kb. nyolc dl vízzel vagy csontlével felengedjük, sózzuk, borsozzuk, kiforraljuk. A zsemléket felszeleteljük, kissé megpirítjuk, megszórjuk a reszelt sajttal. A megfőtt levest csészékbe merjük, rátesszük a sajttal megszórt zsemleszeleteket, és előmelegített sütőben vagy grillben a sajtot ráolvasztjuk.
Zöldségtorta
Hozzávalók
150 g friss fejtett zöldborsó
100 g gépsonka
150 g reszelt sajt
150 g karfiolrózsa
100 g brokkoli
100 g szeletelt gomba
3 db tojás
50 g liszt
5 dl tej
50 g vaj
20 g zsemlemorzsa
só
Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket hideg, sós vízben feltesszük főni, ha megfőtt leszűrjük és lecsepegtetjük. A sonkát apróra vágjuk. 40 g zsiradékot megolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, fehér habzásig hevítjük, majd felengedjük a forralt tejjel, kiforraljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük, elkeverjük benne az apróra vágott sonkát és a tojások sárgáját, a lecsepegtetett zöldségeket és a reszelt sajtot. Hagyjuk kihűlni. A sütőformát kivajazzuk, és zsemlemorzsával megszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a zöldséges tömeghez keverjük, majd az egészet az előkészített sütőformába tesszük, elsimítjuk és előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsült, a sütőből kivéve pihentetjük, majd a formából kiborítva felszeleteljük. Melegen tálaljuk. Adhatunk hozzá friss kevert salátát vagy valamilyen mártást.