Tarhonyás bableves
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab
60 dkg marhalábszár
1 nagy fej vöröshagyma
2 paprika (zöld)
1 tojásos csipetke tészta
babérlevél
pirospaprika
só
olaj
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük, és hideg vízben feltesszük főni. 1-2 babérlevelet teszünk bele, és majdnem puhára főzzük. A lábszárt pörköltszerűen feldaraboljuk. A hagymát finomra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a húst. Sóval, borssal, zöldpaprikával ízesítve a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a babot a levével együtt, felforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és belefőzzük a csipetkét.
Ananászos-rizses fánk
Hozzávalók
5 dkg ananász levével együtt (konzerv)
2 dkg mazsola
10 dkg rizs
csipetnyi só
3,5 dl tej
4-4 dkg cukor és liszt
1 ek. vaj
2 tojássárgája
a tetejére porcukor
a sütéshez olaj
Elkészítése
Az ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A levébe beáztatjuk a mazsolát. A rizst sós vízben 5 percig főzzük, majd mély lábasba szedjük, és a tejjel 20 percig kislángon főzzük, közben gyakran megkeverjük.
Amikor kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az ananászdarabokat, a lisztet, végül a tojássárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kávéskanályni adagonként aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, majd porcukorral megszórjuk. Melegen tálaljuk.
|