Jókai bableves
Csipetke:
Elkészítése:
A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.
A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagolunk). A levest jól kiforraljuk és ha szükséges, sózzuk.
A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még probléma lenne, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.
A csipetke elkészítése:
A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.
Rakott palacsinta gyümölccsel
Hozzávalók
2 db tojás
180 g liszt
2,5 dl tej vagy szódavíz
1 dl étolaj
só
a töltelékhez
300 g gyümölcs
100 g darált dió
0,5 dl rum
50 g mazsola
5 db tojásfehérje
50 g kristálycukor
30 g porcukor
100 g dzsem
Elkészítése
A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.