Gasztro

Jókai bableves és rakott palacsinta gyümölccsel

Hétvégére igazi hagyományos ebédet ajánlunk: a sûrû, tartalmas bableves után nem jöhet más, mint egy különleges palacsintatorta. Jó étvágyat hozzá!


Jókai bableves





Hozzávalók:



  • füstölt csülök
  • 160 g száraz tarkabab
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g gyökér
  • 40 g zeller
  • 20 g vöröshagyma
  • 40 g zsír
  • 200 g páros debreceni
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
  • 1 csomag petrezselyemzöld


    Csipetke:
  • 80 g liszt
  • 1 db tojás



  • Elkészítése:

    A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.

    A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagolunk). A levest jól kiforraljuk és ha szükséges, sózzuk.

    A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még probléma lenne, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.


    A csipetke elkészítése:

    A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.


    Rakott palacsinta gyümölccsel

    Hozzávalók





    a 10 db palacsintához

    • 2 db tojás
    • 180 g liszt
    • 2,5 dl tej vagy szódavíz
    • 1 dl étolaj
    • só

    a töltelékhez
    • 300 g gyümölcs
    • 100 g darált dió
    • 0,5 dl rum
    • 50 g mazsola
    • 5 db tojásfehérje
    • 50 g kristálycukor
    • 30 g porcukor
    • 100 g dzsem


    Elkészítése

    A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.





  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top