
Almás heringsaláta
Hozzávalók:
![]() |
• 1 fej vöröshagyma
• 2 alma (golden)
• 2 fehérrépa (főtt)
• 2 evőkanál majonéz
• 1 dl joghurt
• 3-4 evőkanál tejföl
• fél citrom
• 4 ecetes hering
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A hagymát kockákra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és a húsukat apró kockákra vágjuk. A répákat felkarikázzuk. A majonézt, a joghurtot, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A heringről a levet leöntjük. Salátástálban a répát, az almát és a hagymát óvatosan összekeverjük, a joghurtos szósszal leöntjük, és óvatosan megkeverjük. Tányérokra osztjuk, rárakjuk a heringeket, és kaporral díszítve, frissen tálaljuk. Rozskenyeret vagy barna kenyeret kínálunk hozzá.
Variáció
Hering helyett más konzerv ecetes hallal is készíthetjük. Salátánk főfogássá lép elő, ha a joghurtos szósz hozzávalóinak mennyiségét megkettőzzük, adunk még hozzá 25 dkg reszelt fejes káposztát és 60 dkg kockákra vágott főtt burgonyát.
Citrompuncs
Hozzávalók 4 adaghoz
![]() |
• 1/2 üveg száraz fehérbor
• 2 citrom
• 1 rúd fahéj
• 1 csillagánizs
• 2 szegfűszeg
• 2 ek. kandiscukor
Elkészítése:
A teát melegítsük fel a borral, a vízzel, a karikára vágott citrommal és a fűszerekkel, és 5 percig forraljuk. Vegyük ki a fűszereket. Mindegyik csészébe tegyünk ½ kk. kandiscukrot, és öntsük rá a puncsot. Citromkarikával szervírozzuk.