A fácánt levesnek és sültnek is elkészíthetjük a megfelelő előkészítés után.
A fogoly és a fürj felhasználása elsősorban sütve javasolható, de sütés előtt ne felejtsük el tűzdelni, vagy burkolni.
A vadkacsát a fácánhoz hasonlóan készítsük el.
Nyúl
A nyúlgerincet egészben süthetjük, vadasan párolhatjuk, vagy a húsát lefejtve, mint nyúlfilét frissen süssük meg.
A nyúlcombot egészben sütve, párolva, vagy vadasan készítsük el.
A nyúllapockát egészben pároljuk, vagy vadasan készítsük el. Feldarabolva pörköltet, ragut vagy pástétomot készíthetünk belőle.
A nyúl mellét, nyakát, belső részeit pörköltnek, ragunak, levesnek, vagdaléknak, vagy pástétomnak használjuk fel.
Nagyvadak
Őzet, szarvast, vaddisznót mindig feldarabolva vásároljunk, de a feldolgozás előtt minden hártyát fejtsünk le róla, nehogy sütés, párolás közben a húst összehúzza. Ha mégis egészben kapjuk a vadat, tisztítás és bontás után az alábbiak aszerint használhatjuk fel a nagyvadak húsrészeit.
Az őzgerincet egészben pároljuk vagy süssük. Húsát a gerinccsontról lefejtve frissensült vagy párolt őzszeletek készítésére használjuk fel, a szűzpecsenyéből őzfilét készíthetünk.
Az őzcombot egészben pároljuk, vagy vadasan készítsük el, nyersen feldarabolva pedig őzpörköltet, ragut készítsünk belőle. Az őz nyakrészét, szegyét, csülökhúsait, a combról és a lapockáról leeső apróhúsokat, valamint belső részeit ragunak, pörköltnek, tokánynak, levesnek, pástétomnak, vadvagdaléknak használjuk fel.
A szarvas gerincét csontjáról lefejtjük, felszeleteljük, frissensült szarvasfilének vagy különböző mártásokkal párolt filének készítsük el, a szűzpecsenyéből szarvasfilét készíthetünk.
A szarvas combját egészben párolva vadasan, vörösbormártásban készítsük el, a combból felszeletelve ugyanilyen módon párolt szarvasszeleteket készítsünk.
A szarvaslapockát egészben pároljuk vagy feldaraboljuk pörköltnek, ragunak.
A szarvas nyakát, szegyét, csülkét, egyéb apróhúsát, valamint a belső részeit pörköltnek, vagdaléknak használjuk fel.
A vaddisznót nagyobb darabokra vágjuk, felgöngyölve és kötözve süssük, pároljuk vagy főzzük, hidegen és melegen is tálalhatjuk.