Gasztro

A vadhúsok felhasználási lehetõségei

Hozzájutottál némi vadhúshoz? Tanácstalan vagy, mit készíthetsz belõle? Sok lehetõséged van, válogass bátran!





Szárnyasok


  • A fácánt levesnek és sültnek is elkészíthetjük a megfelelő előkészítés után.

  • A fogoly és a fürj felhasználása elsősorban sütve javasolható, de sütés előtt ne felejtsük el tűzdelni, vagy burkolni.

  • A vadkacsát a fácánhoz hasonlóan készítsük el.


    Nyúl

  • A nyúlgerincet egészben süthetjük, vadasan párolhatjuk, vagy a húsát lefejtve, mint nyúlfilét frissen süssük meg.

  • A nyúlcombot egészben sütve, párolva, vagy vadasan készítsük el.

  • A nyúllapockát egészben pároljuk, vagy vadasan készítsük el. Feldarabolva pörköltet, ragut vagy pástétomot készíthetünk belőle.

  • A nyúl mellét, nyakát, belső részeit pörköltnek, ragunak, levesnek, vagdaléknak, vagy pástétomnak használjuk fel.






    Nagyvadak


  • Őzet, szarvast, vaddisznót mindig feldarabolva vásároljunk, de a feldolgozás előtt minden hártyát fejtsünk le róla, nehogy sütés, párolás közben a húst összehúzza. Ha mégis egészben kapjuk a vadat, tisztítás és bontás után az alábbiak aszerint használhatjuk fel a nagyvadak húsrészeit.

  • Az őzgerincet egészben pároljuk vagy süssük. Húsát a gerinccsontról lefejtve frissensült vagy párolt őzszeletek készítésére használjuk fel, a szűzpecsenyéből őzfilét készíthetünk.

  • Az őzcombot egészben pároljuk, vagy vadasan készítsük el, nyersen feldarabolva pedig őzpörköltet, ragut készítsünk belőle.
    Az őz nyakrészét, szegyét, csülökhúsait, a combról és a lapockáról leeső apróhúsokat, valamint belső részeit ragunak, pörköltnek, tokánynak, levesnek, pástétomnak, vadvagdaléknak használjuk fel.

  • A szarvas gerincét csontjáról lefejtjük, felszeleteljük, frissensült szarvasfilének vagy különböző mártásokkal párolt filének készítsük el, a szűzpecsenyéből szarvasfilét készíthetünk.

  • A szarvas combját egészben párolva vadasan, vörösbormártásban készítsük el, a combból felszeletelve ugyanilyen módon párolt szarvasszeleteket készítsünk.





  • A szarvaslapockát egészben pároljuk vagy feldaraboljuk pörköltnek, ragunak.

  • A szarvas nyakát, szegyét, csülkét, egyéb apróhúsát, valamint a belső részeit pörköltnek, vagdaléknak használjuk fel.

  • A vaddisznót nagyobb darabokra vágjuk, felgöngyölve és kötözve süssük, pároljuk vagy főzzük, hidegen és melegen is tálalhatjuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top