Hozzávalók:
15 dkg olajbogyó (zöld, magozott)
25 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
4 tojás
1 dl fehérborecet
5 cl vermut (száraz)
1,5 dl olaj
10 dkg reszelt sajt
vaj
őrölt bors
só
Elkészítése:
A sonka zsíros részeit levágjuk, a sovány részt felkockázzuk. Az olajbogyókat kettévágjuk. A lisztet, az élesztőt, a borsot és sót tálba szitáljuk, középre egy mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat. Fakanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk apránként a bort, a vermutot, és az olajat. Fényes, sima masszává keverjük. Ekkor beledolgozzuk az olajbogyókat, a sonkakockákat és a sajtot. A tésztát vajjal kikent, téglalap alakú tortaformába simítjuk, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 40-45 perc, akkor jó, ha a késpengét beleszúrjuk, és már nem ragadrá.) Amikor kész, 10 percig a formában hagyjuk, majd grillrácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Szeletekre vágva tálaljuk.
Variáció
Az olaszok úgy is készítik, hogy sonka helyett 10 dkg szardellát (ajókát) tesznek bele, olajbogyó helyett pedig aszalt paradicsomot. Télen adhatunk hozzá baconszalonnát, és apróra vágott aszalt szilvát, melyet kevés konyakban megáztatunk.