Babos lencse leves
Hozzávalók:
10 dkg szárazbab
10 dkg rizs
1,5 liter tyúkhúsleves (leveskockából)
5 dkg bulgur (búzatöret)
10 dkg lencse (vörös)
10 dkg lencse (zöld)
1 evőkanál köménymag
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj
4 evőkanál petrezselyem
őrölt bors
só
Elkészítés:
A csicseriborsót és a babot külön-külön 12 órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A húslevest felforraljuk, beletesszük a beáztatott hüvelyeseket, majd újból felforraljuk, és 1 óráig kislángon főzzük. A megmosott lencséket a babhoz adjuk. 30 perc főzés után a rizst és a köményt is beletesszük. Az apróra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, majd a levesbe keverjük, és még 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
Rozmaringos-fokhagymás sertéssült
1,5 kg sertéstarja
3 gerezd szétnyomott fokhagyma
rozmaring, só
2 ek. olívaolaj
3 babérlevél
1 csésze víz
1/3 csésze vörösborecet
Elkészítése:
1. Kötözd össze a húst, kb. 3 centinként.
2. Keverd össze a fokhagymát, rozmaringot, sót és olajat. Kend meg a húst a keverékkel.
3. Tedd a húst rácsra a tepsiben, tedd mellé a babért, önts alá egy kis vizet és az ecetet.
Közepesen forró sütőben kb. 1,5 órán át kell sütni, vagy amíg meg nem puhul. Fóliával letakarva pihentesd 15 percig, aztán szeleteld fel.