Gombás-sajtos rizottó
Hozzávalók:
• 100 g szárított gomba
• 250 ml forró víz
• 40 g vaj
• 2 tk olívaolaj
• 2 közepes hagyma, finomra vágva
• 200 g gomba, felszeletelve
• 2 csésze rizs
• 1 l tyúkhúsleves
• 80 g reszelt parmezán
Elkészítése:
1. Tegyük a szárított gombát egy tűzálló tálba, öntsük rá a forró vizet, és hagyjuk állni 30 percig. Utána csavarjuk ki a gombát, és a levéből tegyünk félre fél csészével.
2. Forrósítsuk fel az olajat és a vajat egy serpenyőben, tegyük bele a hagymát és a gombákat, és pároljuk addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Adjuk hozzá a rizst, és keverjük jól össze.
3. Keverjük össze a vizet, a levest és a gomba félretett levét egy fazékban és melegítsük szinte a forrásig. A keverékből 2/3 csészével öntsünk a rizses-gombás keverékre, és kevergetve lassú tűzön addig főzzük, amíg fel nem szívja a levet. Ezt a módszert követve lassan adagoljuk hozzá az összes levet, mindig várjuk meg, amíg felszívja, és csak akkor adjunk hozzá még. Az egész főzési idő kb. 35 perc, vagy amíg a rizs meg nem puhul. Végül keverjük bele a sajtot. Akkor a legfinomabb, ha frissen fogyasztjuk.
Almatorta tejszínes öntettel
Hozzávalók:
• 100 g tehéntúró
• 4 ek. olaj
• 3 tojás
• 1 cs. vaníliáscukor
• 50 g méz
• 200 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• ¾ kg alma
• 60 g folyékony méz
• 1/8 l tejföl
Elkészítése:
A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliáscukorral és a mézzel. Összekeverjük a sütőport a liszttel, és az eddigieket összekeverjük. Tortaformába tesszük a tésztát, és hűvös helyre tesszük.
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Rövid időre sós vízbe mártjuk és kivesszük a csutkáját. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán.
A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük (kb. 25 perc). Két tojást a folyékony mézzel és tejföllel jól felverünk, és ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, míg az öntet aranyszínűvé válik és kemény lesz.