Pulykaaprólék leves
Hozzávalók
100 g pulykazúza
1 db kisebb pulykaszárny
200 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
80 g gomba
100 g zöldborsó
50 g vaj
60 g liszt
1 csomó zöldpetrezselyem
1 dl tejszín
1 tojássárgája
só, őrölt bors
Elkészítése
A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje vajas galuska.
Zöldségtorta mikrohullámon
150 g zöldborsó
100 g gépsonka
150 g reszelt sajt
150 g karfiol rózsa
100 g brokkoli
100 g szeletelt gomba
3 db tojás
50 g liszt
5 dl tej
50 g vaj
20 g zsemlemorzsa
só
Elkészítése
A megtisztított zöldségeket hideg, sós vízben feltesszük főni, ha megfőtt leszűrjük és lecsepegtetjük. A sonkát apróra vágjuk. 40 g vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, fehér habzásig hevítjük, majd felengedjük a forralt tejjel, kiforraljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük, elkeverjük benne az apróra vágott sonkát és a tojások sárgáját, a lecsepegtetett zöldségeket és a reszelt sajtot. Hagyjuk kihűlni. A sütőformát kivajazzuk, és zsemlemorzsával megszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a zöldséges tömeghez keverjük, majd az egészet az előkészített sütőformába tesszük, elsimítjuk és előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsült, a sütőből kivéve pihentetjük, majd a formából kiborítva felszeleteljük. Melegen tálaljuk. Adhatunk hozzá friss kevert salátát vagy valamilyen mártást.