Sajtos krémleves
Hozzávalók
1/2 kg édes alma
3 dkg vaj
20 dkg hagyma apróra vágva
20 dkg burgonya apróra vágva
só és őrölt bors
1 l víz
10 dkg márványsajt
Elkészítése
Magozd ki az almát, és vágd dió nagyságú darabokra. Olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne a hagymát. Tedd bele a kockára vágott burgonyát, és közepes lángon pirítsd 3-4 percig. Sózd, borsozd, tedd bele az almakockákat és a vizet. Forrald lassú tűzön 15 percig, ill. amíg a krumpli és az alma puha lesz. Pépesítsd mixerben, majd adj hozzá 5 dkg sajtot, és keverd simára. Visszaöntve a fazékba melegítsd fel. A megmaradt sajtot apróra morzsolva szórd a tetejére.
Kapros rántott csirke újburgonyával
2 db rántani való csirke (1,20 kg)
15 dkg liszt
3 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
3 dl étolaj
2 csomó kapor
5 dkg vaj
só
Elkészítése:
A feldarabolt csirkét megsózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük. Egy mély tűzálló tál aljára megmosott és szárazra itatott kaprot teszünk. Erre helyezzük a rántott csirkedarabokat. A tetejére szintén megmosott és szárazra itatott kaprot teszünk. A vajat megolvasztjuk, és meglocsoljuk vele a rántott csirkedarabokat. Lefedve 10 percre a sütőbe toljuk. A csirkehús átveszi a kapor kellemes illóanyagát.
Vajas petrezselymes újburgonyát kínálunk mellé, és külön tartármártást is teszünk az asztalra.