Sárgarépás póréleves
Hozzávalók
400 g sárgarépa
1 nagy póréhagyma
50 g vöröshagyma
30 g vaj
2 db zöldségleveskocka
50 g rizs
1 dl tejföl
20 g liszt
1/2 csomó petrezselyemzöld
só, őrölt bors
Elkészítése
A rizst átválogatjuk, és a zöldségeket megtisztítjuk. A póréhagymát, sárgarépát vékony karikára, a vöröshagymát és petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A leveskockát kb. egy liter vízben feloldjuk. Olvasztott vajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzátesszük a sárgarépát, póréhagymát és felöntjük a zöldséglével, majd sózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. A rizst enyhén sós vízben külön főzzük meg. A levest keverőgépben pépesítjük, és belekeverjük a tejfölt . Tálaláskor a rizst a tányér aljára tesszük, és rámerjük a levest, majd megszórjuk zöldpetrezselyemmel.
Hagymás-rozmaringos rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya
50 dkg vöröshagyma
10 dkg vaj
1 csokor friss rozmaring
2 dl tej
őrölt bors
só
Elkészítése:
A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. Tűzálló tálat kivajazunk, felváltva beletesszük a burgonyát és a hagymát, minden réteget sóval, borssal meghintünk, a rozmaringgal és a reszelt sajttal megszórunk, végül vajdarabkákat morzsolunk rá. A tetejére burgonya kerüljön! Az egészet tejjel leöntjük, és alufóliával lefedjük. Meleg sütőben készre sütjük. A sütés vége előtt 20 perccel az alufóliát levesszük, és a tüzet mérsékeljük.
Jó tudni:
Szárított rozmaring nem való ehhez a recepthez, csak friss!