Fácánleves
Hozzávalók
1500 g fácán
150 g sárgarépa
150 g petrezselyemgyökér
80 g zellergumó
50 g vöröshagyma
100 g kelkáposzta
50 g gomba
100 g kelvirág
2 gerezd fokhagyma
120 g levestészta
1 csomag petrezselyemzöld
egész bors, só, ízlés szerint gyömbér,
borókabogyó
Elkészítése
Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Gundel palacsinta
Hozzávalók
10 db palacsintához
2 db tojás
2,5 dl tej vagy szódavíz
180 g liszt
1 dl olaj
csipetnyi só
A töltelékhez
150 g darált dió
20 g mazsola
1 dl tejszín
0,5 dl rum
80 g cukor
1 db citrom
vaníliás cukor, őrölt fahéj
A csokoládémártáshoz
2 dl tej
20 g cukor
60 g csokoládé
20 g kakaópor
2 tojássárgája
10 g liszt
0,5 dl rum
vaníliás cukor
Elkészítése
A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük, a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk. A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rumot.
Végül elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet felforraljuk a csokoládéval. Habüstben vagy hőálló üvegtálban jól összekeverjük a tojásárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz, majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük porcukorral.