Hozzávalók:
5 dkg (a levével együtt) ananász
2 dkg mazsola
10 dkg rizs
csipetnyi só
3,5 dl tej
4 dkg cukor
4 dkg liszt
1 evőkanál vaj
2 tojássárgája
a tetejére porcukor
olaj, a sütéshez
Elkészítése:
Az ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A levébe beáztatjuk a mazsolát. A rizst sós vízben 5 percig főzzük, majd mély lábasba szedjük, és a tejjel 20 percig kislángon főzzük, közben gyakran megkeverjük. Amikor kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az ananászdarabkákat, a lisztet, végül a tojássárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kávéskanálnyi adagonként aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, majd porcukorral megszórjuk. Melegen tálaljuk. Gyümölcsleves mellé is kínálhatjuk.
Variáció
Ha csak felnőtteknek szánjuk a fánkokat, előkészítéskor adhatunk hozzá 1 evőkanál sárgabaracklikőrt, a mazsolát pedig 2 evőkanál konyakba áztassuk.
Ha egyszerre legalább két serpenyőben sütjük a fánkokat, akkor biztosan nem érnek egymáshoz, így a formájuk is szebb marad.