Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg vaj
2 dl tej
45 dkg liszt
1 evőkanál só
1,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
1. A tojásokat, a vajat és a tejet 1 órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat.
2. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, majd lassanként, a széléről a közepe felé haladva beledolgozzuk a lisztet. Amikor fényes, sima tésztát kapunk, 10 percig gyúrjuk, míg ragadós lesz. Nedves kendővel letakarjuk, és 1-1,5 óráig szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán ököllel szétnyomkodjuk a tésztát, és folyamatosan gyúrva beledolgozzuk a puha vajat. Fényes, sima, ruganyos masszát kell kapnunk. Ismét lefedjük nedves kendővel, és 4 órára vagy 12 órára (éjszakára) hűtőbe tesszük.
4. Lisztezett gyúrótáblán ököllel ismét szétnyomkodjuk a tésztát, majd 2,5 cm vastagra nyújtjuk. 18 kört vágunk ki belőle, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval (ha nincs, akkor nagyobb pohárral), a közepüket pogácsaszaggatóval vagy kis pohárral kilyuggatjuk, és fél óráig pihentetjük. Forró olajban, 2-3 darabonként aranyszínűre sütjük a fánkokat, majd lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel kibélelt tálra szedjük, és porcukorral megszórjuk. Kihűtve, de frissen tálaljuk.
Élesztőporral is készíthetjük: 1 tasak (7 g) élesztőt 1 kávéskanál cukorral, 2 evőkanál tejben felfuttatunk.