Fokhagymakrémleves
Hozzávalók
50 g vöröshagyma
50 g fokhagyma
30 g vaj
1 db tojássárgája
1 dl tejszín
1/2 csomó snidling
2 db zsemle
50 g reszelt sajt
só, őrölt fehér bors
Elkészítése
Az alapanyagokat megtisztítjuk, a zsemlét felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, felengedjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk és lassú forralással az anyagokat megfőzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a legírt tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel , valamint a zsemleszeleteket enyhén megpirítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, félretesszük.
Ha a leves megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük, és a citromlevesnél leírtak szerint legírozzuk.
A sajttal megszórt zsemleszeleteket előmelegített sütőbe vagy mikróba tesszük annyi ideig, amíg a sajt ráolvad. A levest csészébe merjük tetejét megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel, és a sajtos zsemlével melegen tálaljuk.
Csőben sült makaróni
Hozzávalók:
40 dkg makarónitészta
10 dkg füstölt szalonna
3 kanál olívaolaj
15-20 dkg sajt
2 pohár tejföl
2 tojás
fehérbors, majoranna
Elkészítése:
A tésztát bő vízben kifőzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A reszelt sajtot, a tojásokat, a tejfölt, a kefirt ízesítjük fehér borssal, és összekeverjük. A kihűlt tésztára öntjük. A szalonnát kisütjük, és ezt is ráöntjük a tésztára az olajjal együtt. Jól megkeverjük, és kiolajozott tepsibe borítjuk. Tetejére szórunk egy kis reszelt sajtot, pár csík bacon szalonnát teszünk rá. Forró sütőben pirosra sütjük.