Hozzávalók:
80 dkg csontnélküli sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-1 evőkanál finomra vágott kakukkfű és petrezselyemzöld, só, frissen őrölt
bors, olívaolaj
A tálaláshoz:
friss zsemlék
csalamádé
piros paradicsompaprika
Elkészítés:
A húst pépesre daráljuk. A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk, majd mindkettőt a darált húshoz keverjük, aztán még egyszer átdaráljuk. Fontos, hogy teljesen pépes legyen, különben nem fogjuk tudni formázni. Sóval, frissen őrölt borssal, finomra vágott zöld fűszernövényekkel ízesítve összegyúrjuk. A húsmasszából tenyérnyi, lapos pogácsákat formázunk, a közepüket a hüvelykujjunkkal kilyukasztjuk. Mindegyik húskarika egyik oldalát megkenjük olívaolajjal, aztán olajjal kikent, tapadásmentes serpenyőbe tesszük. Közepes tűz fölött sütjük, és amikor az egyik oldaluk megsül, a tetejüket is megkenjük olajjal. Lapátkanállal megfordítjuk, hogy a másik oldaluk is átsüljön. Kínálhatjuk azon melegen, vagy kihűtve. Tálaláskor a zsemléket félbevágjuk, de nem vágjuk teljesen át. A tetejüket felnyitjuk, csalamádét rakunk rájuk, majd egy-egy húskarikát. Paradicsompaprikával díszítjük.
Jó tanács: Ha friss fűszernövények helyett szárítottat használunk, kevesebb is elég, mert intenzívebb az ízük. Ha melegen tálaljuk, a zsemléket is melegítsük fel.