Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg megtisztított, ledarált háj
40 dkg liszt
2 tojássárgája
1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál ecet
A töltelékhez:
1 üveg sárgabarack befőtt
1 üveg szilvakompót
néhány evőkanál barack- és szilvalekvár
Elkészítés:
A hájat megszórjuk 10 dkg liszttel, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a maradék lisztből és a többi alapanyagból kevés víz hozzáadásával tésztát készítünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és rákenjük a meglisztezett hájat. A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, majd az egészet három rétegben egymásra hajtjuk, és újra kinyújtjuk. A kinyújtott lapot egymásra hajtjuk, hogy négy rétegű legyen. Húszpercnyi pihentetés után újra nyújtás következik. A hajtogatást, pihentetést és a nyújtást még kétszer megismételjük. A befőtteket leszűrjük, a gyümölcsöket kimagozzuk és félbevágjuk. A tésztát az utolsó pihentetés után kinyújtjuk, majd kb. 10×10 centiméteres lapokra vágjuk. A közepükbe egy teáskanálnyi lekvárt teszünk, majd két fél szilva- vagy barackszemet rakunk rájuk átlósan. Aztán a töltelékre merőleges átlójú csücskeiket összefogjuk, és a gyümölcsök fölött összecsippentjük. Zsírral kikent tepsibe rakjuk, és forró sütőben kisütjük.
Jó tanács: A tésztakészítés türelmet igényel, a pihentetési időket feltétlenül tartsuk be, különben nem lesz szép leveles a süteményünk.